Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így születik az álhír: benézte a 888 a társadalmi nemek szakon oktatott tárgyak számát

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csupán két szakirányú tantárggyal és egyetlen oktatóval készül az ELTE társadalmi nemek tanulmánya a következő szemeszterre – ez a legfontosabb állítása a kormánypárti 888 friss cikkének. Miután az EMMI azt tervezi, hogy megszünteti ezt a szakot, a kormánypárti médiumok szakmányban gyártják a cikkeket, hogy bizonyítsák, miért nincs szüksége a magyar felsőoktatásnak erre a szakra.

A 888 cikkével csupán annyi a baj, hogy (újfent) nincs köszönőviszonyba a tényeknek nevezett „bolsevik trükkel”. A szövegben ugyan elhelyeztek néhány felvételt, amely alátámasztja az állítást, azonban – szándékkal vagy véletlenül – a szerző rosszul keresett rá a tantárgyakra az ELTE tanrendjét bemutató online felületén, és így a valódinál sokkal kevesebb tantárgyat és oktatót mutat.

A valóság ezzel szemben az, hogy ha rákeresünk a GEND jelölésű kurzusokra, akkor ennél sokkal többet találunk – annyit amennyi egy átlagos mesterszak egy szemeszterét ki is tölti.

Egyébként az ilyen interdiszciplináris, vagyis több tudományterületet érintő szakoknál nem ritka, hogy különböző más tanszékeken dolgozó oktatók tartanak kurzusokat, betanítanak egy-egy frissebb alapítású szakirányra is. Ahogy Pető Andrea, a CEU társadalmi nemek tudománya tanszékének oktatója a Facebookon kifejtette, az ELTE társadalomtudományi, illetve a pedagógiai és pszichológiai karának oktatói is tanítanak az intézmény társadalmi nemek szakán.

Bár könnyű lenne szándékos félrevezetéssel vádolni a cikk szerzőjét, azt meg kell hagyni, hogy ez az ELTE-s keresőfelület nem kimondottan felhasználóbarát, külső felhasználónak nem könnyű eligazodnia rajta.

A mai kormányinfón Gulyás Gergely 15-20 százalékos leépítést jelentett be a közigazgatásban, a kormány véleménye szerint ugyanis az automatizáció és digitalizáció miatt ma sok tevékenység már a számítógépek által is elvégezhető. Persze a magyar állami szféra digitális infrastruktúrájáról elég pontos helyzetleírást ad ez az egyetemi felület, szóval ha tényleg számítógépekkel akarja kiváltani a kormány a közszolgák egy részét, akkor lesz még felfordulás az állam működésében.

Gulyás egyébként a társadalmi nemek szakirány betiltásáról is beszélt a mai sajtótájékoztatón: elmondása szerint a kormány támogatja az EMMI rendelettervezetét.