Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezeti szövetség: Ádernek fontosabb a házi kutak szabályozása, mint a dolgozók érdekei

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mintegy három hét után kapott választ levelére a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Áder Jánostól, miután az érdekképviselet levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra az adótörvények módosításáról szóló törvényt.

Mint ismert, a tervezet keretein belül a SZÉP-kártyától eltekintve lényegében megszűnik a béren kívüli juttatások ma használt rendszere, átlagosan évente 70-90 ezer forintot bukhatnak a munkavállalók a kafetéria szűkítésével, a változás ráadásul várhatóan tízből kilenc dolgozót érintene valamilyen mértékben rosszul. A MASZSZ arra hivatkozva is kérte a törvény felülvizsgálatát, hogy az érintett szakszervezetekkel semmilyen érdemi egyeztetés nem történt, mielőtt a parlament elé került a törvényjavaslat.

A köztársasági elnök azonban még a szakszervezet levele elküldésének napján aláírta a törvényt. Áder hivatala pénteken arról tájékoztatta  MASZSZ-t, hogy

az államfő az adótörvények módosításáról szóló törvénycsomagot „valamennyi szempontot mérlegelve” írta alá.

 

A szakszervezet kérése így süket fülekre talált. A MASZSZ álláspontja szerint elképzelhetetlen, hogy az államfő az adótörvények aláírásakor tényleg „valamennyi szempontot mérlegelve” döntött, hiszen

a parlament által pénteken megszavazott törvényszöveget hétfőn kapta meg, s annak kihirdetését néhány óra múlva már el is rendelte.

Kordás László, a MASZSZ elnöke a szakszervezet közleményében azt is hozzáteszi, hogy az államfő ebben az esetben legfeljebb formálisan élt azzal a jogával, amely szerint az elfogadott törvényekkel szemben kifogást emelhet. A konföderáció érthetetlennek tartja, hogy Áder János a vízbázis kétségkívül indokolt védelmét fontosabbnak ítéli, mint a dolgozók érdekeit.

A szakszervezeti szövetség szerint Áder János figyelmen kívül hagyta továbbá a foglalkoztatottak tömegeinek érdekeit, akik évente átlagosan kilencvenezer forintot veszítenek a béren kívüli juttatások adózásával kapcsolatos szabályok módosítása miatt.

Különösen aggályosnak tartja a MASZSZ, hogy olyan társadalompolitikai célokat szolgáló cafetériaelemek adómentessége szűnik meg, mint a munkavállalók belső mobilitását elősegítő lakhatási, illetve közlekedési támogatás, valamint az iskolakezdési támogatás.

Kordás László a még a törvény megszavazását követően azt nyilatkozta, ha az Országgyűlés nem visszakozik ősszel, akkor a szakszervezetek készek demonstrálni a munkavállalók érdekeiért.

(Népszava)