Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ELTE reagált a kormány társadalmi nemek képzést megszüntető terveire

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtóközleményt adott ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem pénteken, amelyben reagál a kormány azon tervére, hogy az felmenő rendszerben megszüntetné a társadalmi nemek mesterszakot.

A közlemény szerint az ELTE ugyan nem tervezte a szak beszüntetését (az náluk csak 2017-ben, állami akkreditációval indult), de messzemenőkig nyitottak a kormánnyal történő egyeztetésekre. A közlemény külön hangsúlyozza, hogy a kormánynak joga van képzéseket megszüntetni, és előre tudomásul vesz bármilyen döntést, amit a minisztérium az ügyben hoz. Ennek ellenére fontosnak tartják, hogy ha van rá lehetőség, érdemi szakmai vitát is folytathassanak a kérdésről.

Eközben Pető Andrea, a CEU professzora facebook-oldalán nyilvános bejegyzést tett közzé, amelyben lényegében teljesen cáfolja a kormány eddigi kommunikációját a társadalmi nemek mesterszak hasznosságával kapcsolatban:

„Az ELTE két éves, magyar nyelvű társadalmi nemek mesterképzés első évfolyama 2019-ben végez. Hogy milyen igény lesz rájuk a munkaerő piacon, az egy év múlva derül ki. A Közép-Európai Egyetemen 2006 óta 139 diák végzett ezen az angol nyelvű szakon. Éppen a múlt évi tanszéki értékelésre állítottuk össze a jelentést, melyből kiderült, hogy milyen remekül helyt álltak a volt diákjaink: egyetemi tanárok, filmrendezők, fordítók, szakértők, szakpolitikusok, sok nyelvre lefordított írók, trainerek, vállakozók, pénzügyi elemzők, újságírók, főszerkesztők, tanácsnokok, könyvelők, kampány menedzserek, tudományos kutatók stb. lett belőlük. Ez nem annak a jele, hogy ne lenne szükség arra a szakra, amire a magyar állam egyébként egyetlen adóforintot se költött.”

Ahogy korábban mi is megírtuk, alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek (más néven gender) szakok betiltása. Minderre akkor kerül sor, amikor a nyári szabadságolás idején értelemszerűen az egyetemeknek nincs érdemi lehetőségük tiltakozni.

Társadalmi nemek képzést a CEU és az ELTE hirdet meg évről évre (ez utóbbi 2017-ben indult), ha a rendeletmódosítás életbe lép, akkor a jelenlegi, köztük az idén felvett hallgatók még elvégezhetik az egyetemet, új hallgatókat viszont nem lehet már felvenni.

Ha a rendeletmódosítás életbe lépne, az azt jelentené, hogy a társadalmi nemek tudományát innentől nem lehet magyar nyelven tanulni.

forrás: Pető Andrea/Facebook; ELTE
kép: Wikimedia Commons