Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit kellett volna csinálniuk az ellenzéki pártoknak a Hír TV megszállása után?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hír TV-nél történt tegnapelőtti eseményekre nem sok reakció érkezett az ellenzéki pártoktól, és ami érkezett, az is erőtlen volt. A Momentum tüntetett, a Jobbik és az MSZP sajtótájékoztatót tartott. Pedig valójában hetek óta lehetett tudni, hogy ez az esemény meg fog történni. De ugyanígy mulasztotta el az ellenzék, hogy érdemi reakciót adjon a hetedik Alaptörvény módosításra, a kafetéria elvételére, vagy a Stop Sorosra. Pedig ezek többségére is volt idő előzetesen felkészülni.

A Hír TV elfoglalása újabb mérföldkő volt a magyar sajtószabadság elleni fideszes hadjáratban. A pillanat legalább jelzést, de inkább konkrét cselekvést érdemelt volna az ellenzéki pártoktól. Főleg, hogy saját tematizációs képesség híján, leginkább a Fidesz által keltett botrányokra felkapaszkodva tudnak mutatni magukból valamit.

A jelenlegi helyzetben fontos üzenet lett volna elmondani azt is, hogy baj van, fontos lett volna a saját szavazóiknak és a bizonytalanoknak adott útmutatás a Fidesz állításaival szemben, és nyilván fontos lett volna valami elképzelés megmutatása, hogyan képzelik el a jövőt az egyre szűkülő szabad magyar médiatérben. Ezek egyike se történt meg, ami hiba.

Leginkább arra lett volna szükség, hogy a lehetőségeikhez mérten a legerősebb formában adják az emberek tudtára azt, hogy baj van. Erre kiváló lehetőség lett volna egy közös kiállás valamilyen formában, hiszen elvileg nincsen véleménykülönbség abban a pártok között, hogy baj van.

Érdemes lenne azt felismernie az ellenzéki pártoknak, hogy az egyenkénti megjelenéseik eltűnnek, a közös kiállás viszont a társadalom felé is üzenet, illetve jobban át is jön a médián. Persze ez nem azt jelenti, hogy össze kell olvadni, de olyan ügyekben, ahol értékközösség van, és fontos, hogy a pártok megjelenjenek, érthetetlen, miért nem használják a közös kiállás lehetőségét.

De jó lenne irányt is mutatni a választóknak, és ha nem is rendelkeznek a pártok saját ötlettel arra, hogy mit lehet kezdeni ezzel a szabadsághiányos helyzettel, mondhatták volna azt az egyszerű mondatot, hogy támogatni kell újságvásárlással, adományozással a még létező, Fidesztől független médiát.

Sőt az se lett volna ördögtől való, ha esetleg ők maguk is megtették volna ezt, orientálva a választóikat arra, hogy kövessék a példájukat.

Ebben az esetben legalább valami kiútfélét mutatnának a választóknak a jelenlegi helyzetből, és nem úgy tűnnének, mint akik se szellemi tőkével, se képességgel nem rendelkeznek a politizálásra.

A Hír TV elfoglalásáról szóló írásaink itt olvashatók.