Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iszonyatos melegben fekszenek a betegek a kórházakban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Átlagosan 32 fokot mértek az ATV újságírói azokban a fővárosi kórtermekben, amelyeket tegnap végiglátogattak. A rejtett kamerás stáb szinte tűrhetetlen körülményeket talált ezekben az egészségügyi intézményekben, légkondicionálás viszont alig néhány helyen áll rendelkezésre.

A tévének nyilatkozó betegek azt mondták, aki csak teheti délelőtt 11 és délután 2 óra között a kertben időzik, mivel a kórterem klímája kibírhatatlan. Nem mindenki teheti azonban ezt meg: a fekvőbetegeknek ilyen körülmények között kell átvészelniük a legmelegebb órákat.

A legtöbb bemutatott budapesti kórházépület a 19. század végén – 20. század elején épült, a nagy ablakok kinyitásával keletkező kereszthuzaton kívül klímarendszerek híján nem sok módja van tehát a kórházi személyzetnek a hőmérséklet csökkentésére. Akadt azonban egy, 40-50 éves betonépület is, itt azonban éppen most korszerűsítik a szigetelést, így a jelenlegi kánikulában a kopasz betonfalak miatt még nagyobb forróság uralkodik.

A megkérdezett betegek szerint a legtöbb helyen az ápolószemélyzet mindent elkövet, hogy a helyzetet enyhíteni tudja, az ott uralkodó körülményekre azonban jellemző, hogy sokan aggódnak például a kórtermek higiéniája miatt is.

Az ATV természetesen megpróbálta elérni a kórházak vezetését is, azzal a kérdéssel, milyen módszerekkel tudnának még segíteni az elviselhetetlen állapotok enyhítésében, de választ sehonnan sem kaptak.

(ATV Online)
Címlapkép: Pexels.com