Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mára elfogyott a Föld összes idei erőforrása

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Global Footprint Network idén is elkészítette azt a jelentést, amely a Föld erőforrásainak újratermelési sebességét hasonlítja össze azzal, milyen gyorsan használjuk fel. Ennek alapján azon a napon, amikor az az évben összesen termelt erőforrásokat már elhasználtuk, elérkezik a túlfogyasztás napja (earth overshoot day).

Idén ez a dátum minden eddiginél korábban, augusztus elsején, azaz holnap el fog érkezni. Ez az eddigi negatív rekord.

A Global Footprint Network ezért augusztus 1-jétől a new yorki Times Square kivetítőjén óriási kolibrit és hibiszkusznövényt is felvonultató animációval hívja fel a figyelmet a túlfogyasztás problémájára.

Ahogyan azt korábban az Index is megjegyezte, ez a 212 napos rekord azt jelenti, hogy a jelenlegi egyéves felhasználásunk kielégítésére csak 1,7 Föld bolygó lenne alkalmas.

A túlfogyasztás azonban nem elsősorban a népességnövekedés miatt okoz problémát. Miközben a Föld népességének még mindig jelentős része él élelmiszer-szegénységben, Európa és Észak-Amerika élelmiszertermelése a többszörösére hízott, jóval túlszárnyalva a szükségletek szerinti fogyasztás mértékét.

A túlfogyasztás napja 1970-ben még december 29-ére esett, 1988-ban október 15-ére. Az erőforrások felhasználása tehát körülbelül huszonöt éve kezdett a többszörösére nőni.

Ha minden a jelenlegi tencenciák szerint megy tovább, akkor 2019 lehet az első év, amelyben, már júliusban feléljük az ez évi erőforrásokat a bolygónkon.

A GFN egyébként nemcsak a problémára hívja fel a figyelmet, hanem a túlfogyasztás napjának weboldalán a megoldás különböző formáit is felveti, rövid tájékoztatóval kísérve. Ezek között szerepel az egyre növekvő népességű városok ésszerűbb tervezése, a szénhidrogén-mentes energiatermelés előtérbe helyezése, a helyi forrásokból történő élelmiszer-beszerzés, és a népességnövekedés hatékonyabb kontrollja a nők oktatásának kiterjesztésével.

(Index, Global Footprint Network)