Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Görög futótüzek: A görög tűzoltók szakszervezete szerint a kormány nagyban hibás

A Görögországban, mintegy 24 kilométerre Athéntól pusztító futótüzek halálos áldozatainak száma szombatra 88-ra emelkedett. A hatóságok még mindig küzdenek a lángokkal, miközben továbbra is rengeteg eltűnt személyt keresnek vízen és földön.

Dimitrisz Sztatopulosz, a mintegy tizenháromezres görög Tűzoltók Szövetsége vezetője szerint a kormányzati szervek súlyosan felkészületlenek voltak a katasztrófa kezelésére. A szakszervezeti vezető szerint a görög kormány „ezer és ezer apró hibát követett el”, és ez vezetett ahhoz, hogy példátlanul sok halálos áldozattal járt a tragédia.

Sztatopulosz szerint a kormányzat hibája többek között, hogy a tűzoltóság előzetes figyelmeztetése ellenére sem evakuálták időben a lakosságot a tűz sújtotta területekről. Ehhez tartozik, hogy a meteorológiai szolgálat nem tudta előrejelezni a 124 km/órás széllökéseket, amelyek a tűz gyors terjedését elősegítették, valamint a földre kényszerítették a tűzoltóság repülőgépeit.

„Egyszerűen képtelenek voltak felszállni a gépeink” – mondta Sztatopulosz – „Ha a meteorológiai szolgálat előzetesen figyelmeztetett volna, és riasztást ad ki, akkor más repülőterekre lehetett volna csoportosítani a légiflottát.”

A szakszervezeti vezető szerint politikai okai is vannak a tragédiának. Elmondása szerint az országot sújtó megszorítási intézkedések is nagyban hozzájárultak a katasztrófa-elhárítás elégtelen működéséhez. „Az 1750 járműből álló gépparkunk mintegy 15 százaléka bevetésre képtelen volt. Ezek a gépek teljesen elöregedtek, illetve konstrukciós hibáktól szenvednek. További 15 százaléknyi jármű szorul olyan alkatrészcserékre, amelyeket nem tudunk megengedni magunknak.

Pénteken Alexisz Ciprasz kormányfő elismerte politikai felelősségét a történtekben, viszont nem volt hajlandó meneszteni a sokak által felelősnek tartott polgári védelemért felelős minisztert,  Nikosz Toszkasz-t és több, szintén mulasztással vádolt kormányzati vezetőt, helyette azt a teóriát vázolta, hogy a futótűz szándékos gyújtogatás eredménye. Ezt a verziót azonban a görög tűzoltóság gyújtogatási esetekkel foglalkozó egysége szombatra cáfolta.

Forrás: The Guardian
Címoldali kép: Wikipedia

 

Olvass tovább!