Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Solymosi Frigyes

Ez a cikk több mint 5 éves.

Solymosi Frigyes 1931-ben Kisteleken született, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát 1955-ben, majd megszakításokkal külföldön, Cambridge-ben, Berlinben, Liverpoolban és Münchenben tevékenykedett. Évekig a Szilárdtest és Radiokémiai Tanszék mellett működő kutatócsoportban dolgozott, 1984-ben lett tanszékvezető a szegedi egyetemen.

A kiváló tudós kutatási területe a heterogén katalízis, szilárdtestkémia, felületkémia és reakciókinetika volt. Solymosi Frigyes kémikust rendszeresen hívták rangos külföldi egyetemekre és intézetekbe vendégprofesszornak, előadókörutakat tett a világ minden táján, ott volt a neve a legtekintélyesebb szaklapok szerkesztőbizottsági névsorában. Több száz tudományos közleménye jelent meg a nemzetközi szakfolyóiratokban.

Solymosi Frigyes professzort a legtöbbet hivatkozott magyar kémikusként tartották nyilván.

1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, majd 1990-től az MTA rendes tagja, 1992-től pedig az Európai Akadémia tagja volt. 1993-ban megkapta a kutatóknak adható legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat. Szeged városa 1999-ben választotta díszpolgárának.

A rendszerváltás után megszaporodtak nemcsak az egyetemszervezési, tudománypolitikai témákat tárgyaló írásai, hanem aktív közéleti publicista szerepet is vállalt.

Konzervatív keresztény értelmiségiként a közelmúltban egyre inkább szembekerült Orbán Viktor rendszerével. 2016-ban több akadémikussal együtt kérte Lovász László elnököt, hogy az MTA foglalkozzon a magyar demokrácia gyengülésével, majd a CEU-t ért kormányzati támadás miatt otthagyta a kormányhű Professzorok Batthyány Körét. Ekkor egy, a Népszavában megjelent publicisztikájában erős kritikával illette az Orbán Viktor által meghirdetett és kiépített illiberalizmust:

„Sajnos a hatalom mindenáron való megtartása, az illiberális ország megteremtésének szándéka elképesztő, józan ésszel föl nem fogható tettekhez vezet. (…) Lassan már oda jutunk, hogy hiába bizonygatjuk, akár tömeges demonstrációkkal is, hogy mindez nem a magyar nép döntése volt, hanem a kormányfőé, a szégyen az egész magyarságra vetül.”

A Hír TV 2017. április 6-ai adásában amellett, hogy a miniszterelnök visszavonulását és helyette Navracsics Tibor kinevezését javasolta, mesélt Orbán Viktorral való személyes kapcsolatáról és találkozásairól is.

Szeged város saját halottjának tekinti az akadémikust, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

(MTI/444/Népszava)