Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Biblia eredetileg nem is tiltotta a homoszexualitást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Idan Dershowitz bibliakutató sokak számára talán meglepő következtetésre jutott a New York Times-ban szombaton megjelent cikkében. A homoszexualitás, illetve még inkább a homoszexuális aktus régóta elítélendőnek, sőt bűnnek számít különböző vallásokban.  Amerikában fundamentalista keresztény csoportok (például a Homosexuals Anonymus, a Metanoia Ministries, a Love in Action, az Exodus International, vagy az EXIT of Melodyland) egyenesen praxist építettek ki a LMBTQ-emberek „átnevelésére”, vagyis heteroszexuálissá való „visszatérítésére”.

A keresztény gyökerű homoszexualitás-ellenesség alapszövege, jelesül Mózes harmadik könyve (Léviták könyve, Leviticus) 18. fejezete egész listát tartalmaz a szexualitás tiltott módozatairól: incesztus, menstruáló nőkkel való együttlét, állatokkal való együttlét, és a többi. A 22-es versben találhatók a talán legismertebb szavak:

„Férfival ne hálj úgy, ahogyan asszonnyal hálnak. Utálatosság az.”

Ismerős lehet ez a mondat gyakori Pride-felvonulóknak, akik már látták az ellentüntetők tábláit. Dr. Dershowitz nem kevesebbet állít, minthogy ez a mondat, a Leviticus többi, meleg kapcsolatot tiltó mondatával együtt (Mózes3; 20:13 megismétli a tiltást, sőt még halálbüntetést is kilátásba helyez) nem más, mint utólagos szerkesztés műve. Az eredeti szöveg szerinte ugyanis nemhogy tiltotta, egyenesen engedélyezte a homoszexuális kapcsolatokat.

A kutató szerint a későbbi szerkesztő kifejezetten azzal a szándékkal nyúlt a szöveghez, hogy – a homoszexualitást tiltó betoldások elhelyezése mellett – minden jelét eltüntesse annak, hogy valaha is megengedett lehetett az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat.

A New York Times-ban, illetve a Hebrew Bible and Ancient Israel szaklapban megjelent cikkekben olvasható a megállapítás részletesebb kifejtése.

Forrás: nytimes.com; Hebrew Bible and Ancient Israel, vol. 6, no. 4.
Címoldali kép: Wikimedia Commons