Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meglepetésszerű éjjeli akcióban menekített ki 800 fehérsisakost Izrael Szíriából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vasárnapra virradó éjjel az izraeli hadsereg váratlan akcióval kimenekített 800 ún. „fehérsisakos” segítőt és családjaikat a szír-izraeli határról. A műveletet titokban szervezték, és az ENSZ koordinálta. A menekülteket Izraelen keresztül Jordániába szállították, ahonnan továbbindulnak majd az őket befogadó országokba: Németországba, Kanadába és az Egyesült Királyságba.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője jelentette: „Az USA, Kanada és európai országok kérésére az éjszaka során sikeresen végrehajtottuk egy humanitárius mentőakciót, ami egy szíriai civil szervezet önkénteseinek és családtagjainak mentésére szolgált, tekintettel az életüket fenyegető közvetlen veszélyre”

Mint korábban mi is megírtuk, június közepe óta újabb hadműveletekbe kezdtek a kormánycsapatok a felkelők állásai ellen Szíria dél-nyugati részén, ezalatt mintegy 270 ezer lakos menekült el otthonából. A kormánycsapatok az elmúlt időszakban relatíve nyugodt Deraa és Kuneitra régiók felé nyomulnak előre, támadásukat a velük szövetséges orosz légierő csapásai kísérik. Az otthonukból elűzött emberek az izraeli határon fekvő Golán-fennsík, illetve Jordánia határa felé menekültek.

A Fehér Sisakosok nevű szervezet négy éve, 2014-ben alakult a polgárháborús Szíriában, és célja a harcok által sújtott részeken élők segítése mentési akciókkal, egészségügyi ellátással és civilek evakuálásával. A szervezet saját adatai szerint fennállása óta mintegy 114.000 emberéletet mentett meg, és több, mint 200 tagja vesztette életét a mentőakciók során.

Az Aszad-vezette szír kormány, valamint orosz hírügynökségek lejárató kampányainak gyakori célpontjai, gyakran alaptalanul terrorizmus támogatásával vádolják őket.

Kanada külügyminisztere, Chrystia Freeland fehér sisakosokról szóló nyilatkozata szerint ő „kért segítséget a világ vezetőitől, hogy támogassák és segítsék meg ezeket a hősöket” a múlt heti brüsszeli NATO-csúcstalálkozón. Németország külügyminisztere, Heiko Maas (SPD) szerint „a fehér sisakosok eddig több, mint 100 ezer életet mentettek meg a szíriai polgárháborúban. Közülük 250-en vesztették életüket bátor és kitartó helytállásukért. Munkájuk tiszteletet és csodálatot érdemel.”

Forrás: Bild, The Guardian, Reuters
Címoldali kép: Fehér sisakosok mentés közben, Wikimedia Commons