Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kiújult hadműveletek miatt százezrek menekülnek Szíriából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két hete újabb hadműveletekbe kezdtek a kormánycsapatok a felkelők állásai ellen Szíria dél-nyugati részén, ezalatt mintegy 270 ezer lakos menekült el otthonából. A kormánycsapatok az elmúlt időszakban relatíve nyugodt Deraa és Kuneitra régiók felé nyomulnak előre, támadásukat a velük szövetséges orosz légierő csapásai kísérik. Az otthonukból elűzött emberek az izraeli határon fekvő Golán-fennsík, illetve Jordánia határa felé menekülnek. Az említett országok nem nyilatkoztak eddig arról, hogy befogadnák ezeket az embereket, ezért az ENSZ humanitárius katasztrófától tart.

Jelenleg a lezárt szír-jordán határnál mintegy 70 ezer ember torlódott fel, ellátásuk nem megoldott, legtöbben hevenyészett sátrakban, vagy szabad ég alatt várják a bebocsátást. Jordánia eddig több, mint 650 ezer, szíriai polgárháború elől menekülő embert fogadott be, jelenleg képtelenek többet ellátni, Izrael pedig deklaráltan nem fogad be Szíriából menekülőket.

Jordánia külügyminisztere, Ayman Szafadi ENSZ-megbízottakkal való tárgyalások után tájékoztatta a sajtót arról, hogy Jordánia készen áll sátrak és orvosi ellátmányok eljuttatására a határain felzsúfolódó embereknek. Ezen segélyek célba juttatása viszont jelenleg akadályokba ütközik: „Nincs hiány segélyszállítmányokból, a kérdés az, hogyan tudnánk ezeket átjuttatni a határon” – vázolta a helyzetet Szafadi.

Az összecsapások során eddig százharminc civil lakos vesztette életét az Egyesült Királyságbeli Szíriai Emberi Jogi Figyelő adatai alapján.

Forrás: AFP, BBC
Kép: Wikimedia Commons