Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovákiai kiképzőközpontot alapított a magyar rendőröket is oktató putyinista motorosbanda

Ez a cikk több mint 5 éves.

A felvidéki Nagyszombathoz (Tranava) közel telepített kiképzőbázist az Éjszakai Farkasok nevet viselő orosz motorosbanda, amely biztonsági szolgáltatásokkal (magánnyomozás, fegyveres és fegyvertelen objektumvédelem, személyvédelem, szállítmányvédelem – akár a saját páncélautóival), valamint hazugságvizsgálattal, adósságbehajtással és követőrendszerek felszerelésével és figyelésével is foglalkozik.

Az üzletszerűen működő paramilitáris csoportosulás leginkább arról híres, hogy számos tagja ott volt 2014-ben a Krími-félsziget orosz annektálásánál, kiterjedt európai hálózatuk pedig már évekkel ezelőtt elérte Magyarországot is.

A bázis alapításáról a szlovákiai orosz nagykövetség adott hírt, eszerint a központ szeptembertől lesz elérhető a nyilvánosság számára.

A motorosbanda terjeszkedéséről nem egységes a szlovák kormány álláspontja. A külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki a kiképzőközpont megnyitása miatt, és a csoportosulás tagjai által képviselt nézeteket aggályosnak, tevékenységüket pedig „megfigyelésre érdemesnek” nevezték, amely a szlovák hírszerző szolgálat figyelmét is felhívta magára (SIS).

A szükséges lépések megtétele azonban Belügyminisztérium hatásköre alá tartozik, amely azonban egyelőre nem látja indokoltnak a beavatkozást, és inkább szemet huny az ügy felett.

Szlovák biztonságpolitikai szakértők azonban osztják a külügyminiszter, Peter Susko aggodalmát. Egyikük, Jaroslav Nad elemző szerint az Éjszakai Farkasok tevékenységének bizonyos része önmagában kimeríti a bűncselekmény kategóriáját, nem beszélve arról, hogy hivatalosan is az orosz kormányzat pénzeli őket évi több tízmillió euróval. Nad az orosz propagandatevékenység kiterjesztéseként tekint az új szlovákiai bázis kiépülésére, és „érthetetlennek” nevezte, hogyan telepíthetett félkatonai kiképzőközpontot Szlovákiába egy olyan szervezet, amely eddig is a titkosszolgálatok megfigyelése alatt állt.

Vlagyimir Putyin (b) és a motorosok vezetője, Alekszandr Zaldosztanov. Forrás: twitter.com/DailyMirror

Sajtóinformációk szerint a motorosok zavartalan terjeszkedését az új központ alapító-vezetője, Jozef Hambálek és a korábbi belügyminiszter, a Ján Kuciak-ügy következtében tavasszal lemondott Robert Kaliňák közti jó viszony tette lehetővé, akik évek óta szoros barátságot ápolnak egymással.

A motorosbanda azzal került be a hírekbe 2015-ben, hogy a második világháborút lezáró szovjet győzelem hetvenedik évfordulóján végig szerettek volna motorozni Kelet-Közép-Európán, ám  a közvélemény tiltakozására és a banda kírmi szerepvállalása miatti kétes hírnevére való tekintettel mind Lengyelország, mind pedig Németország megtagadta a schengeni vízumkérelmüket.

Az Éjszakai Farkasok az évek során nemzetközivé nőtték ki magukat: Oroszországon kívül Németországban, Svájcban, Szerbiában, Olaszországban, sőt Taiwanon is van bázisuk. A szervezet budapesti központja 2013-ban nyílt meg. A magyarországi alapszervezet vezetője többször tartott képzéseket magyar rendőröknek is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A motorosklub 2011 és 2013 között mintegy 60 millió forintnyi támogatást kapott hivatalosan a szövetségi és moszkvai büdzséből.

(via Spectator, Átlátszó)