Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János szerint el lehet gondolkodni Márki-Zay Péter megpuccsolásán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A város volt polgármestere, a Fidesz helyi erős embere és a térség országgyűlési képviselője adott interjút a Vásárhely24 nevű lapnak. Az Interjúban Lázár elmondja, szerinte „el lehet gondolkodni az előrehozott választáson” Hódmezővásárhelyen.

Lázár az interjúban beszélt arról, a térsége számára az a kérdés, hogy fog 2030-ra jobban hasonlítani Ausztriához. Szerinte ebben a fejlődési lehetőségben a térség legtöbb települése partner, de „ahol politikai háborúskodás folyik”, ott ez nem lehet.

Lázár ezután arról beszélt az interjúban, hogy szerinte Márky-Zay Péterrel nem lehet együttműködni, hiába próbálkoznak:

 „Az egészben az a legelkeserítőbb, hogy ami ma Vásárhelyen zajlik egyáltalán nem vonzó egy helyi fiatal számára. Hiába dolgoztunk 20 évet azon, hogy a fiatalok és a város polgárai még jobban szeressék Vásárhelyt, hogy megtalálják a számításukat, a jövőjüket, itt alapítsanak családot. Ma az egyetlen szempont: a másik legyőzése, és minden, amiért megdolgoztunk az elmúlt években, napról napra megy tönkre. Óriási hibának tartom. A polgármester minden lehetőséget felhasznál arra, hogy engem gyalázzon, a személyemet, a családomat támadja, sőt, amatőr politológusként az országos politikai pályafutásomról is rendszeresen kifejti a véleményét, igaz erre senki nem kérte, és senkit sem érdekel. Ennek ellenére tudomásul veszem, hogy őt választották meg polgármesternek, ezért is ajánlottam föl az együttműködésemet. ”

Lázár János nagy vízióalkotóként beszél arról is, hogy a fő probléma, hogy Márki-Zay csak a napi ügyek megoldásában gondolkodik, a volt miniszter szerint az ellenzéki polgármesternek nincs víziója:

„Olyan ügyekkel azonban, mint hogy hol épüljön csúszda a strandon, a Kossuth téren vagy a Zrínyi utcán legyen az új könyvtár nem megy előre a város. Az ilyen ügyek vitája nem ad választ arra a kérdésre: 2030-ban mitől lesz jobb hely Hódmezővásárhely, és nem ad támpontot annak a fiatalnak sem, aki a jövőjét tervezi. Kisszerű, provinciális, hónaljszagú veszekedéssel el lehet tölteni akár éveket is, de az a település, ahol a városvezetőnek fogalma sincs arról, 10-20-30 éves távlatban mi jelenti a jövőt, elkerülhetetlenül lemarad a fejlesztési forrásokért vívott küzdelemben. ”

Lázár ezután beszélt arról is, hogy ezért azon gondolkozik, lehet, hogy fel kéne oszlatni a képviselő-testületet, és új polgármester-választást is kiírni.

„Február 25. után minden hangoskodót lebeszéltem az előrehozott választásról. Az volt az álláspontom, hogy tudomásul kell venni az eredményt, meg kell próbálni közösen dolgozni, mindent a város érdekének kell alárendelni. Be kell azonban azt is látni, ha nem megy az együttműködés, el lehet gondolkodni az előrehozott választáson. Nehéz megítélni, mi volna a jó. Vásárhelyen politikai polgárháború zajlik, ami nem fog gyorsan megoldódni, az elhúzódó harcok pedig egyre több veszteséget okoznak a városnak.”

Végül pedig a vízióalkotó Lázár elhelyez még egy ütést Botka Lászlón is:

„Botka László ma már nem megoldás, hanem akadály Szeged számára. Polgármesterként volt néhány jó éve, de ma már hullócsillag, és egyre komolyabb teher, ami visszahúzza a Tisza-parti várost. Emlékszem, Orbán Viktor szegedi látogatásán megkérdezte, milyen lesz a város 10 év múlva. Botka csak habogott. Jó ideje nincsenek már értékelhető válaszai a város jövőjére vonatkozóan.”