Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Echo TV-ben javasolta a lemondást Szél Bernadettnek az LMP önkormányzati képviselője

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az LMP zuglói önkormányzati képviselője, és idei zuglói képviselőjelöltje, Barta János volt az Echo TV műsorának vendége. Barta, akinek kizárását az LMP elnöksége kezdeményezte, miután gyanús ajánlásokat adott le a kampányban, azt mondta Mészáros Lőrinc tévéjében, hogy bár az ő véleménye szélsőséges a párton belül, de szerinte Szél Bernadettnek le kéne mondania a társelnökségről, és vissza kéne adnia parlamenti mandátumát.

Barta még márciusban vallotta be, hogy a kerületben „a Fidesz is gyűjtött az LMP-nek aláírást annak ellenére, hogy nem kértem. Meg is lepődtem rajta.” Hogy pontosan mi történt, az nem derült ki az eset után sem, de két lehetséges verzió terjedt. Az egyik szerint Barta tényleg összejátszott a Fidesszel, de ezt a verziót gyengíti, hogy Bartának enélkül is megvoltak az ajánlásai, a másik lehetőség, hogy az aktivistáknak kiosztott ajánlásgyűjtő ívek kerültek valahogy a fideszesekhez. Ez utóbbinál viszont az a kérdés, hogy akkor Barta miért adta le azokat, főleg, ha mint ő is elismerte „voltak rajta ismerős nevek”.

Az ügy kirobbanása után Bartát az LMP elnöksége visszaléptette, felfüggesztette a tagságát, és megindította vele szemben a kizárást. Ez végül nem ért célt, sőt az LMP etikai bizottsága ártatlannak találta Barta Jánost. Barta egyébként nem lépett vissza a jelöltségtől, végül rajta volt a szavazólapon.

Most Barta János az Echo Tv-ben kommentálta azt a döntést, amellyel a párt etikai bizottsága visszavette a párt tagjai közé a Hadházy Ákost megütő Sallai Róbert Benedeket, kizárta Kassai Dánielt, aki visszalépett saját körzetében Kunhalmi Ágnes javára és eltiltotta a párttisztség vállalásától Szél Bernadettet, Ungár Pétert és Schmuck Erzsébetet.


Barta a műsorban arról beszél, hogy az LMP-nek nem szabad feladnia zöld identitását, és nem szabad összefognia a bukott pártokkal.

Barta az 5. percnél lendül bele, ahol elmondja, hogy bár ő szélsőséges véleményt képvisel, de szerinte Szél Bernadettnek le kéne mondania a társelnökségről és visszaadnia a mandátumát, mert „átlépett egy olyan határt a választási kampányban, amit nem kellett volna”.

Barta utána hozzáteszi, hogy szerinte a nagy átlag a pártban nem ezt gondolja, hanem azt, hogy Szél jól teljesített a kampányban, „vétett egyet, botlott egyet, de hadd menjen tovább”.

Barta viszont komoly gondnak tartja, hogy ha továbbra is vezető pozícióban marad Szél, Ungár és Schmuck, akkor megismétlődhet az, ami a választások idején történt, hogy az LMP visszaléptetett jelölteket. Szerinte erre mutató jel az is, hogy a frakció az LMP Országos Politikai Testületének megkérdezése nélkül döntött Szabó Szabolcs korábbi Együttes képviselő frakcióba való felvétele mellett.

Végül pedig Barta elmondja, hogy szerinte rövid távon béke lesz, de hosszú távon „mindenkiben benne maradt a tüske”, és az lesz a kérdés, hogy a most sérült, Schiffer András fémjelezte stratégiát viszi-e tovább az LMP vagy sem.