Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karikatúra miatt indíttatott eljárást Erdogan a legnagyobb politikai ellenfele ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Különböző állatok fejének helyére illesztette Recep Tayyip Erdogan török elnök portréját a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu egy twitter-posztban, ami miatt Erdogan jogi eljárást indított Kilicdaroglu, és párttársai ellen.

A karikatúra megosztását kérte frakciótársaitól a CHP elnöke kedden, egy frakcióülésen. Ezt 72 képviselő meg is tette, ezért most őket is eljárás alá vonták Ankarában, a török elnök személyének megsértése vádjával.

„El fogod viselni, el kell viselned a bírálatot és a humort! Bebörtönzéssel nem tudod útját állni a kritikának és a humornak” – írta bejegyzéséhez Kilicdaroglu, aki nem valami újdonságot osztott meg: a karikatúrát még 2006-ban készítette a Közel-Keleti Műszaki Egyetem négy végzős hallgatója, akik diplomaosztójukon nagyméretű transzparenst is készítettek az ábrából, bemutatva azt a nagyközönségnek. Ezt a négy hallgatót néhány nappal később letartóztatták.

A török államfő 2014 és 2016 között mintegy kétezer pert indított személyének megsértése miatt, az elítéltek között a sajtó munkatársai, politikai ellenfelei és egyszerű polgárok is voltak.

Még egy éve sincs, hogy Kilicdaroglu a „Paradise-papírok” néven elhíresült, nyilvánosságra hozott korrupciós adatbázis alapján kemény szavakkal illette az elnököt és családját ( „Kedves Erdogan, tudsz róla, hogy gyermekeid, családtagjaid dollármilliókat küldenek egy vállalatnak külföldi adóparadicsomokban?”), ebben a perben most szerdán született ítélet: a pártvezért körül-belül 21 millió forintnak megfelelő összegre büntette a bíróság.

Az ellenzékiek jogi üldözése gyakori eszköz Erdogan kezében. A 2016-os katonai puccskísérlet óta összesen 160 ezer embert tartóztatott le a török kormány Fethullah Gülen állítólagos támogatásáért az ENSZ emberi jogi bizottsága szerint, és közvetlenül a választások előtt 124 ellenzékit vettek őrizetbe hasonló vádakkal.

Forrás: MTI
Kép forrása: Wikimedia Commons