Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tavaly óta felére csökkent az Európába érkező menedékkérők száma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Unió Part- és Határvédelmi Ügynöksége (Frontex) szerdai jelentéséből kiderül, hogy 13 100 ember érkezett a négy főbb útvonalon keresztül Európába a múlt hónapban. Ez 56 százalékos csökkenést jelent a tavaly ilyenkori adatokhoz képest, ami körül-belül arányos a teljes évi csökkenéssel: 2018-ban eddig 60 430 menedékkérő érkezett Európába, ami nagyjából 50 százalékos csökkenés 2017 ezen időszakához képest.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, Görögországot leszámítva mindenhol csökkent az illegális bevándorlás. A Frontex szerint a Mediterrán-térségben Olaszországot egyre inkább Spanyolország váltja belépési pontként.

Mindeközben a kormány, illetve kormánypárti lapok ugyanolyan erőbedobással migránsoznak, mint eddig. Legutóbb Szíjjártó Péter külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján, Brüsszelben állt ki határozottan a „migransok elosztása” ellen. Ennek oka az volt, hogy az olasz kormány nem engedett kikötni egy 450 emberrel a fedélzetén Szicíliánál veszteglő (egyébként frontexes) hajót, amíg a rajta levő menedékkérők elosztásáról meg nem állapodnak az uniós országok.

Bár akkor sikerült több ország együttműködésével megoldani a helyzetet, a magyar külügyminiszter sietett leszögezni:

„(…) Mi semmifajta migránselosztási mechanizmusban nem kívánunk részt venni, hívják azt bárhogy, ezért mi ebben a kérdésben nem tudunk segíteni”

Mindeközben szintén mai hír, hogy Észak-Ciprus partjainál legkevesebb 19-en fulladtak vízbe, amikor egy körül-belül 150 menekültet szállító csónak felborult. A mentésben részt vesznek a török és az észak-ciprusi partiőrség hajói, valamint a térségben tartózkodó kereskedelmi hajók is.

Forrás: MTI, hirtv.hu