Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már el is ítélték a Pussy Riot aktivistáit, akik berohantak a vébé döntőre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Alig két napja játszotta le Franciaország és Horvátország a 2018-as vébé zárómeccsét, a döntőt berohanásával megzavaró aktivistákat, akikről nem sokkal később már az is kiderült, hogy a Pussy Riot tagjai (három nő és egy férfi), már el is ítélték.

Putyin a vébé megnyitóján egyébként „nyitott, barátságos, vendégszerető” országként mutatta be Oroszországot. Eddig tartott a nagy barátságosság…

A négy aktivista, Veronika Nyikulsina, Olga Kuracsova, Olga Paktusova és Pjotr Verzilov a Pussy Riot közlése szerint az emberi jogok oroszországi megsértésére  akarta felhívni a figyelmet a döntő megzavarásával, többek közt a politikai foglyok szabadon bocsátását és a tüntetéseken részt vevő orosz állampolgárok bebörtönzésének leállítását követelték az akció után kiadott közleményükben.

Olga Paktusovát a biztonsági őrök cipelték ki a pályáról (Kép forrása: Pussy Riot/Facebook)

A pályáról való eltávolításuk után mindannyiukat azonnal őrizetbe vették, a vád a sportesemények nézőire vonatkozó szabály megsértése, illetve rendőregyenruha illegális viselése volt, az előzetes hírek alapján a két szabálysértésért 10 ezer és 1500 rubeles bírságra lehetett számítani.

Ehhez képest tegnap este a Pussy Riot Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy mind a négy aktivistát 15 napos elzárásra (speciális börtönben) ítélték, és 3 évre kitiltották őket mindenféle sporteseményről.

A Pussy Riot feminista punk-rock együttes, amely főként Putyin-ellenes akcióiról ismert. Legismertebb akciójukat 2012. feruár 21-én hajtották végre, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott performanszuk során előadták a „Szűzanya, zavard el Putyint!” (Богородица, Путина прогони!) című dalukat. A csoport két tagját a helyszínen letartóztatták, majd augusztus 18-án vallási gyűlölet által motivált garázdaság miatt 2 éves börtönbüntetésre ítélték őket, melyet börtönkolóniában kellett letölteniük. 2013 decemberében szabadultak, a szocsi téli olimpia előtti amnesztiahullám során. Azóta küzdenek a politikai foglyok szabadon engedéséért (is).