Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durva energiaár-emelkedést okoz az aszály Norvégiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Norvégia a teljes energiafelhasználásának kétharmadát megújuló energiával fedezi, ennek megfelelően az elektromos áramfelhasználás szinte teljes egészét vízerőművekkel termeli, ami néha sajnos túlságosan is ki van szolgáltatva az időjárás (vagy a kílmaváltozás) szeszélyeinek.

A vízerőművek és az általuk termelt energia árának szempontjából ugyanis nagyon nem mindegy, milyen hideg a tél, vagy milyen meleg a nyár.

A hosszú ideje tartó forró és száraz időszak miatt Norvégia középső és déli részén az egekbe szökött a villamosenergia ára, ami a három évvel ezelőttihez képest most 90 százalékkal magasabb.

A norvég statisztikai hivatal (SBB) szerint az energiaárak történelmi magasságba törésének oka a magas hőmérséklet és az idei tél egyébként is kevés havának és jegének hirtelen olvadása. A hivatal megjegyezte, a vízerőműveket tápláló víztározók szintje eleinte megfelelő volt, az elmúlt két hónapban azonban a magas hőmérséklet és a csapadék jelentős hiánya befolyásolja a vízszintet és persze az árakat is.

A tározók vízszintje egyre csökken, mivel a folyók és patakok vize is megcsappant, vagy teljesen kiszáradt és a hegyekben is alig van hó, így a tározók körüli talaj annyira kiszáradt, hogy a tározókban alig marad víz.

Az energiaárak közel 10 százalékkal emelkedtek csak júniusban, beleértve a fogyasztói árakat is. Idén májusban 78,1 százalékkal nőtt az áramimport az egy évvel korábbihoz képest, az pedig export 28 százalékkal csökkent, miközben Norvégia az év melegebb időszakaiban hagyományosan exportálni szokott. Az áremelkedéshez az is hozzájárul,  hogy az európai széntüzelésű erőművekből importált energia után magasabb illetményt kell fizetni a szén-dioxid kibocsátás miatt.

Az előrejelzések szerint a következő 10 napban továbbra is 30 fok körüli hőmérsékletre és szárazságra számíthatnak a norvégok, így a villamosenergia ára még egy ideig biztos nem csökken.

Forrás: newsinenglish.no, napi.hu
Címlapkép: pixabay.com