Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb időközi választásokat nyert a Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Július 15-én, a foci vébé döntőjének napján hat helyen tartottak Magyarországon időközi választást: Sopronban, Veszprémben és Miskolcon egyéni választókerületi képviselőt választottak, Vaspörben (Zala) és Ágon (Baranya) polgármestert, Hernádbűdön (Borsod-Abaúj-Zemplén) pedig a képviselőtestület 4 tagját.

A legnagyobb figyelmet egyértelműen a miskolci választás kapta, nem csak azért, mert a hat vasárnapi választás közül az érintette a legnagyobb számú választópolgárt (közel hétezret), hanem azért is, mert ott az ellenzék egy közös jelölt, méghozzá egy humorista mögé sorakozott fel.

Az ellenzéki támogatás ellenére Miskolcon is magabiztos fideszes győzelem született: a voksok 60,69 százalékát a Fidesz jelöltje, Nagy Ákos kapta. Az ellenzék jelöltjére, Erdei Sándorra a szavazásra jogosultak 36,93 százaléka szavazott.

Erdei Sándort, vagy művésznevén Rokker Zsoltit az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd is támogatta. A választáson négy jelölttel szemben indult, akik közül legalább kettő „kamujelöltnek” tűnt: egy másik Erdei Sándor is indult, valószínűleg csak a névegyezés miatt, mert kampányt nem folytatott, a 18 éves Molnár Zsolt pedig maga vallotta be, hogy a Fidesz indította azért, hogy a Zsolt név is megtévessze a „Rokker Zsoltira” szavazókat. Rajtuk kívül a Fidesz hivatalos jelöltje, Dr. Nagy Ákos és a Munkáspárt jelöltje, Fülöp József Istvánné indultak.

Az országos érdeklődés ellenére a miskolci választás tétje valójában nem volt nagy: a 28 tagú önkormányzatból 17 fideszes, tehát a Fidesz többsége még Erdei Sándor győzelme esetén se került volna veszélybe. Ennek ellenére a kormányt láthatóan izgatta a választás eredménye, különben nem bajlódott volna a megtévesztő jelöltek indításával, sem pedig ajándékok és pénz osztogatásával a kampányban.

A miskolciakat azonban úgy tűnik, hidegen hagyta a választás, a Hír TV beszámolója szerint délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultaknak csupán a 13,2 százaléka ment el szavazni, ami lényegesen elmaradt a tavaszi országgyűlési választások 11 órai 32 százalék körüli részvételi adatától. Délután öt órakor is alacsony volt még a részvétel, a választásra jogosultak 25,3 százaléka, 1745 fő adta le addigra szavazatát.

A szavazás lezárultakor csupán 27,73 százalék ment el szavazni, azaz 1 912 fő.

Veszprémben is a Fidesz jelöltje, Kovács Áron nyert a szavazatok több mint 80 százalékával, ellenfele, az LMP-s Zelenák Adrián 20 százaléknál kevesebbet kapott. Sopronban szintén a fideszes jelölt, Filep Márk lett a megválasztott egyéni képviselő a szavazatok 69,01 százalékával. Az MSZP-s Sógor Ferenc 21,79 százalékot kapott.

Az észak-baranyai Ágon a független Bischof Norbert lett a polgármester, aki egyedüli jelöltként indult a posztért. A településen a 150 választásra jogosult közül 71-en járultak az urnához, egy szavazat érvénytelen volt. Vaspörben a szintén független Fülöp Imre Lorándot választották polgármesterré, neki már volt egy ellenfele, az ugyancsak független Hajmási-Baranyai Noémi. Fülöpre 182-en szavaztak, Hajmási-Baranyaira 42-en. A hernádbűdi képviselőtestület négy új tagja mind független jelölt volt.