Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerződést bontott az EMMI egy diákújsággal, mert megemlítette a marihuána legalizációját

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Szerződést bontott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a DUE Médiahálózattal, amiért az legfrissebb kiadványában – a kormány drogellenes stratégiája ellenére – a marihuána legalizálásáról írt. A minisztérium közölte: nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek. Nemrégiben jelent meg a DUE (korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Tallózó legfrissebb száma, amelyben a fiatalokat érintő témák mellett a marihuána legalizálása is helyet kapott” – írja a Magyar Idők.

A lap szerint a diákoknak szóló kiadvány mintegy ötszáz iskolába jut el ingyenesen, és több százezer diák olvassa, a megjelenését pedig másfél millió forint pályázati forrással támogatta az EMMI a kábítószer-megelőzési pályázat részeként. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerint azonban a diáklapot kiadó egyesület a pénzt nem az ígéretei és a cél szerint használta fel, ezért a támogatási szerződés felbontásáról és az abban rögzített összeg visszafizettetéséről már intézkedtek is.

A Magyar Idők cikkét olvasva azt hihetnénk, a diákújságban épphogycsak drogdílerek elérhetőségeit nem tették közzé, miközben valójában a cikk nagyon nem arról szól, ahogyan azt az EMMI értelmezte, vagy akarta értelmezni.

„A kannabisz, azaz a fű legalizálásának kérdése már régóta terítéken van, főleg mióta Amerikában is megindult a nagy legalizációs hullám. Mi is megvizsgáltuk a témát: Sárosi Péter drogpolitikai szakértő szerint a legalizálásból mindannyian profitálhatnánk, míg Dr. Zacher Gábor toxikológus egyáltalán nem támogatja az ötletet.” – olvasható a cikk bevezetésében, tehát már az elején leszögezik, két véleményt ütköztetnek a témában.

Sárosi Péter, a Kendermag Egyesület egykori tagja és a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjának korábbi vezetője többek közt azért van a legalizálás mellett, mert a feketepiac teljesen kiszámíthatatlan és sokszor maguk a terjesztők sem tudják pontosan, mit adnak el. „Egy olyan drogpolitikát szeretnénk elérni Magyarországon, ami tiszteletben tartja az emberi jogokat és tudományos tényeken alapszik. Az emberek nem az alapján döntik el, hogy ki akarnak-e próbálni egy szert, vagy sem, hogy illegális-e, szóval a büntetésnek semmi értelme” – monda a lapnak Sárosi, aki szerint a dohányboltokhoz hasonló rendszerben lehetne árulni a marihuánát is (a távoli jövőben), az ebből befolyó összeg egy részét pedig vissza lehetne forgatni az egészségügybe vagy az oktatásba.

A szakértő szerint a legalizálást az iskolában kell elkezdeni, ahol „nem a rendőröknek kellene drogprevenciós előadásokat tartani, hanem pszichológusokkal kéne feldolgozni a témát interaktív foglalkozások keretében.” Szerinte ugyanis „a mentális egészség kialakításával sokkal ellenállóbbá lehetne tenni a gyerekeket a függőségekkel szemben.”

– persze ezt a részt valahogy elfelejtette elolvasni az EMMI és nagyjából azt kerekítette ki belőle, hogy a diáklap a droglegalizációt népszerűsíti, és totálisan szembemegy a kormány drogellenes stratégiájával.

Pedig Sárosi csak azt próbálta kifejteni, hogy a droghasználat és a drogfogyasztók kriminalizációja csak ront a helyzeten. Szerinte a legfontosabb, hogy a függőség ne legyen tabutéma, változtatni kell az emberek hozzáállásán, hogy ne hibáztassuk a szenvedőket, hanem megértéssel forduljunk hozzájuk, illetve a fiataloknak szóló drogprevenciót is megreformálná.

Címlapkép: DUE Tallózó