Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma is tarolt a Fidesz: itt vannak a végső eredmények

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mai napon három önkormányzati választást is tartottak Magyarországon.

A Józsefvárosban polgármester-választás vált esedékessé, miután a korábbi vezető, Kocsis Máté parlamenti mandátumot szerzett.

Helyére a végleges adatok alapján 62,85 százalékkal (8.269 szavazat) a szintén fideszes Sára Botond ül majd. A független jelöltként induló, de a teljes ellenzék által támogatott Győri Péter a szavazatok 36,4 százalékát szerezte meg, míg a Munkáspárt jelöltje kevesebb mint 1 százalékot, kereket 100 szavazatot szerzett.

A választáson rendkívül alacsony volt a részvétel, a választópolgárok alig 23 százaléka járult az urnákhoz.

Budapest V. kerületében (Belváros-Lipótváros) azért volt szükség időközi választás kiírására, mert a 4. számú egyéni választókerületben Böröcz László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő az áprilisi parlamenti választáson országgyűlési mandátumot szerzett, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Helyére a Fidesz-KDNP Balla Valéria Emesét indította, aki a végleges adatok alapján 67,24 százalékkal (314 szavazat) fölényesen nyerte a választást két független kihívója ellenében. Nagy Béla kicsit több, mint 28 százalékot szerzett, Schmuck Andor pedig összesen 21 szavazatot kapott, ami 4,5 százalékot jelent.

A részvételi arány itt is rendkívül alacsony volt, mindössze 20,25 százalék.

Polgármestert választottak a Győr-Moson-Sopron megyei Árpáson is, ahol a 2014-ben függetlenként megválasztott polgármester, Szabó András március végén egészségügyi okokra hivatkozva mondott le posztjáról. Helyéért szintén négy független jelölt szállt versenybe, közülük Szabóné Kovács Alice Mária győzött, a szavazatok 66,67 százalékát szerezve meg.

Érdekesség, hogy a budapesti szavazási közönyhöz képest Árpáson kifejezetten magas volt a részvételi arány, a választásra jogosultak 67,59 százaléka, vagyis 146 fő járult az urnához, és alig 70-en (32,41%) maradtak távol.

(Címlapképünkön Kocsis Máté és Sára Botond látható még a kampányidőszakban, forrása: Kocsis Máté/Facebook)