Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csintalan: nem tudom, hogy meddig fognak beengedni ide még

Ez a cikk több mint 5 éves.

A csütörtökön, a HírTV Tantusz c. műsorában elmélkedett Csintalan Sándor arról, vajon milyen hatása lesz Simicska üzleti kivonulásának. Mint ismeretes, szerdán röppent fel a hír, hogy a Fidesz egykori oligarchája minden üzleti érdekeltségét átruházza régi üzlettársásra, Nyerges Zsoltra, majd az a hír is szárnyra kelt, hogy a szolnoki vállalkozó csupán közvetítő, Simicska portfóliója végső soron Mészáros Lőrincnél kötne ki.

Csintalan, aki az ominózus G-nap után az oligarchával tartott, a tegnapi műsorban arról beszélt, Nyerges Zsolt egy „rendes ember”, de a stratégiai döntéseket nem ő hozza:

„Most így, hogy az önkény felmenő ágban van, az önkény döntéseit nyilvánvalóan a miniszterelnök hozza.”

A műsorvezető csupán 1 százalék esélyt ad annak, hogy a HírTV megmaradhat jelenlegi, kormánykritikus irányvonalánál, és azt is bevallotta, hogy nem tudja, mikor jön el a nap, amikor a portaszolgálat már nem engedi őt be a televízió épületébe.

Csintalan szerint amit most a kormánypárt kereszténydemokrácia jelszó alatt hirdet, „annak se a kereszténységhez, se a demokráciához nincsen semmi köze.” Úgy látja amúgy, hogy a független, kritikus hangok elleni kormányzati harc „hiba” és „bűn” is, mert bár még maradt elvétve néhány független médium, „de ettől még ennek az országnak a jövője igencsak kétséges.”

Monológja végén azt is hozzáteszi, vállalja, hogy sokat tett Gyurcsány Ferenc megbuktatásáért és Orbán Viktor hatalomra kerüléséért, de ebből nem következik az, hogy egyetértene azzal, ami most történik:

„Ami most történik, arra soha, semmilyen módon, a magam egyéni módján felhatalmazást nem adtam.”


Az idézett részek 27:45-től láthatók a felvételen.

Simicska magyar üzleti életből való kiszállásával médiavállalkozásai is közelebb kerülnek a kormányzati kezekhez. A porfólió két darabja a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió már közvetlenül az április választások után megszűnt, és a Heti Válasz sem jelenik már meg nyomtatásban. A megmaradt médiumok legnagyobbikánál, a HírTV-nél még nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, mik az új tulajdonos tervei.

Arról is felröppentek kérdések, vajon mi történik az Indexszel, amelyet Simicska ugyan megvett, de egyből alapítványi tulajdonba is helyezett. Az alapítványt vezető Bodolai László azt nyilatkozta, Simicska kivonulása nem érinti a legnagyobb független hírportált, az Index zavartalanul működik tovább.

(nyitókép: MTI / Kovács Tamás)