Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrinchez kerülhet Simicska cégbirodalma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Arról ír a G7 egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy Nyerges Zsoltnál csak átmenetileg maradnak Simicska Lajos cégei, a végső állomás pedig nem más, mint a NER nagy nyertese, Mészáros Lőrinc.

Szerda délután jött a hír, hogy Simicska Lajos eladja Nyerges Zsoltnak az összes tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci és vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. Ezt a legtöbben Simicska kapitulációjaként értelmezték (az Átlátszó Simicska „fegyverletételéről” ír), a legújabb kétharmad után a vereség beismeréseként. Erre utalt az is, hogy épp Nyergesnek adta el cégeit, aki annak ellenére, hogy Simicskával mindvégig jóban volt (ahogy az Index írja, Nyerges Simicska „egykori jobbkeze”), Orbánnal is jó viszonyt ápolt a G-nap utáni években is.

Nyerges Zsolt a Fidesz 2010-es győzelme után került igazán előtérbe, az azt követő években „megszámlálhatatlan posztja lett az építőiparban, a médiában, a faktoringvilágban, mezőgazdaságban, energetikában.” Mindvégig a háttérben maradt, az Orbán-Simicska szakítás után visszavonult Szolnokra, de például két évvel ezelőtt Orbán személyesen ment le átadni a szolnoki MÁV-stadiont, tehát a miniszterelnök és Simicska közötti konfliktus láthatóan nem ért el Nyergesig. A G7 cikke szerint azért rá esett a választás most, mert „ő az, akiben mind a két fél megbízik”.

Az Index szerint a közel 60 cégből álló csomag marad Nyergesnél, azonban a G7 információja szerint Simicska birodalma Mészáros Lőrinchez kerülhet. A G7 cikke szerint azt még nem lehet tudni, pontosan milyen konstrukcióban kerülnek a cégek Mészároshoz – a részletekről valószínűleg kora őszig nem fog semmi se kiderülni.

A cégcsoportban a legnagyobb értéket a Közgép és az agrárcégek jelentik, de ha valóban bekövetkezik az átadás Mészárosnak, az egyértelműen egy újabb szöget jelent a magyar sajtószabadság koporsójában, hiszen például a Hír TV Simicska tulajdona, de az Index is érintett lehet a tranzakcióban. A portál sorsa nem egyértelmű, mivel ahogy az Átlátszó írja, „papírforma szerint” nem része a Simicska-birodalomnak, ugyanakkor viszont Simicska „utolsó bizalmi embere”, Nagy Ajtony Csaba benne van az Indexet kiadó Opten igazgatóságában.

FRISSÍTÉS

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy „A portál [Index] sorsa nem egyértelmű, mivel ahogy az Átlátszó írja, „papírforma szerint” nem része a Simicska-birodalomnak, ugyanakkor viszont Simicska „utolsó bizalmi embere”, Nagy Ajtony Csaba benne van az Indexet kiadó Opten igazgatóságában.”.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Opten Kft. soha nem volt és jelenleg sem kiadója az Index hírportálnak, továbbá, hogy az Opten Kft. nem rendelkezik igazgatósággal, így annak Nagy Ajtony Csaba sem tagja, továbbá kapcsolat sem áll fenn köztük.

A tévedésért elnézést kérünk olvasóinktól és az érintettektől.