Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kéménytűz miatt veszítette el mindenét egy szegénységben élő háromgyerekes család

Ez a cikk több mint 5 éves.

12 négyzetméteren, víz nélkül tengődik egy öttagú, a Miskolc környéki Lyukóvölgyben élő család, miután tavasszal mindenük odaveszett egy tűzvészben – számolt be az RTL Klub Híradója. A gáznál sokkal veszélyesebb, de olcsóbb tűzifával fűtő család háza egy hideg márciusi estén égett le a rossz állapotban lévő, lyukas kémény miatt, amikor befűtöttek. Ez egyébként a háztüzek gyakori kiváltója országszerte is, de Borsodban különösen.

A tűzvészben mindenkinek sikerült kimenekülnie, de a ház  – és benne minden értékük – teljesen leégett. A kilátástalan helyzetbe került két szülő és három gyermek a tűzvész előtt is nehéz körülmények között éltek: a kis ház sem az övék volt, hanem albérlet, amelyet épp készültek megvenni, amikor a baj történt.

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a három gyermek közül kettő fogyatékkal élő, az édesapa pedig tavaly óta három szívinfarktuson esett át, és bár jobban van már, dolgozni még nem tud.

A tűzvészt követően egy ismerősük által felajánlott hétvégi házban húzták meg magukat, ahol öten tizenkét négyzetméteren kénytelenek nyomorogni, ráadásul vezetékes víz sincs a lakban. Noha bármeddig maradhatnának, télre más megoldást kell találniuk, mert a kis faház nem fűthető.

Tavasszal a fagy miatt bekövetkező halálesetek kapcsán írtunk arról, hogy a kormány által zászlóra tűzött rezsicsökkentés elsősorban a jobb helyzetben lévőknek, a gázzal, illetve távfűtéssel rendelkezőknek kedvez, eközben a szegénységben élők helyzetén nemigen segít.

(RTL Klub, Borsodonline)