Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem szakad a német koalíció: megállapodott Merkel és Seehofer

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mai, immár második kemény tárgyalás után Horst Seehofer (CSU) végül bejelentette, hogy sikerült megállapodnia Angela Merkel kancellárral a menekültek befogadásáról szóló vitájukban.

Seehofer, a CSU elnöke és egyben szövetségi belügyminiszter ultimátumot adott Merkelnek: vagy elfogadja a javaslatát arról, hogy az EU-n belül már regisztrált menedékkérőket visszafordítsák a német határról, vagy lemond tisztségeiről. A kancellár, megelőzendő a koalíciós válságot, napok óta krízistárgyalásokat folytat belügyminiszterével, ebben a vitában most úgy tűnik, a felek számára elfogadható kompromisszum született.

Angela Merkel nyilatkozata szerint tehát tranzitzónákat állítanak fel a megállapodás értelmében a német-osztrák határon, ahol megtörténne az adminisztrációs folyamat, melynek során megvizsgálják, hogy az adott menedékkérőt regisztrálták-e már más uniós országban, és ha igen, azonnal visszafordítják a határról.

Angela Merkel azt nyilatkozta: „Komoly erőfeszítések árán egy jó kompromisszum született.” A kancellár hozzáfűzte, hogy egyrészt az EU tagállamokkal való partnerség alapján hozták meg a döntést, másrészt ez a megoldás az általa „másodlagos migrációnak” nevezett jelenséget is csökkenteni fogja majd.

Forrás: Spiegel
Kép: Wikipedia