Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraeli politikusok szerint nem lenne szabad, hogy Orbán Jeruzsálembe látogasson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több izraeli ellenzéki politikus is arra kérte Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt, mondja le Orbán Viktor meghívását az országba, írja a Háárec.

Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadja Benjámin Netanjahut a Kossuth téren 2017. július 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Netanjáhú még a Fidesz áprilisi győzelme után gratulált telefonon Orbánnak, majd meg is hívta Izraelbe. A látogatás nemrég konkretizálódott: szintén a Háárec tudósított arról, hogy az Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójának, Meir Ben-Sabatnak a részvételével zajló V4-es egyeztetés során dőlt el, a magyar miniszterelnök július 19-én látogat el Jeruzsálembe.

Ez több ellenzéki izraeli politikusnak sem tetszik, akik többnyire Orbán és a Fidesz antiszemitizmusára hivatkozva tiltakoznak a látogatás ellen. Netanjáhú pártjának korábbi koalíciós partnerének, a Jes Atidnak az elnöke, Jáir Lapid szerint aggasztó, hogy az izraeli miniszterelnök pont a Magyarország-féle európai rezsimekkel barátkozik.

„Orbán az az ember, aki szerint Horthy Miklós nagy vezető volt. Horthy gyilkolta meg Magyarországon a nagyszüleimet” – nyilatkozta Lapid egy izraeli rádiónak.

A baloldali Merec elnöke, Tamar Zandberg csatlakozott Lapid tiltakozásához. Zandberg is Orbán Horthy-szimpátiájára hivatkozva ellenzi a látogatást, Netanjáhúnak írt levelében kiemeli, hogy a magyar kormányzó Hitler szövetségese volt. Ennek ellenére „pontosan egy évvel ezelőtt Orbán elismeréssel nyilatkozott Horthyról” – írja Zandberg. A Merec politikusa felemlegette a magyar kormány antiszemita felhangú sorosozását is, szerinte Orbán meghívásával Netanjáhú legitimizálja ezt a típusú politikát.

Tavaly nyáron a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Heisler András arra kérte Orbán Viktort, állítsa le a sorosozó kampányt és szedje le a Soros-plakátokat, mivel azok „Magyarország történetének sötét időszakait” idézik. A Mazsihisz után Izrael budapesti nagykövete is felszólalt a nevető Soros Györgyöt ábrázoló plakátok ellen, azonban ezt kénytelen volt visszavonni, miután Netanjáhú erre utasította.

Címlapkép: Orbán Viktor katonai tiszteletadással fogadja Benjámin Netanjahut a Kossuth téren 2017. július 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs