Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízből négy haláleset elkerülhető lenne Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Összesen 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb ember halt meg az Európai Unió országaiban 2015-ben, közülük 570 ezer ember halála elkerülhető lett volna optimális egészségügyi ellátás révén – derül ki az Eurostat adataiból.

Elkerülhetőnek nevezünk egy halálesetet abban az esetben, ha egy bizonyos életkorban egy bizonyos betegség esetén megelőzhető lett volna a halál, amennyiben időben szakszerű egészségügyi ellátásban részesült volna a páciens.

Az elkerülhető halálesetek listáját a szívroham vezeti (180.500 ember, az összes elkerülhető haláleset 32 százalékát ez tette ki), amit a stroke (16%), a vastagbélrák (12%), az mellrák (9%), a magas vérnyomás (5%) és a tüdőgyulladás (5%) követ.

Hatalmas különbségek vannak az EU országaiban: a legtöbb elkerülhető haláleset Romániában, Lettországban és Litvániában történik, a legkevesebb pedig Franciaországban. Romániában szinte minden második haláleset megelőzhető lenne.

Magyarországon sem túl jó a helyzet: a 75 év alattiak 41 százalékának halála elkerülhető lenne megfelelő ellátás esetén.

Forrás: Eurostat

(Forrás: Eurostat)