Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vicceskedő szexizmus – Hol a határ?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elkezdődött a foci vébé, én pedig felfedeztem a magyar kereskedelmi televíziózás egyik – számomra új – sötét bugyrát (a sok közül). Kapcsolgatom a tévét, amikor egyszer csak meglátok egy reklámot a Viasat6-on: bikinis lányok rúgnak büntetőket a frappánsan „Büntető”-re keresztelt műsorban a világbajnoki meccsek félidejében, hogy a vébét néző férfiak ne unatkozzanak egy pillanatra sem, illetve, hogy a nők is megmutathassák, értenek a futballhoz. Nem térek magamhoz.

A Viasat eddig sem a kiemelkedően színvonalas saját gyártású műsorairól volt híres – vegyük csak például a legutóbbi Feleségek luxuskivitelben reality-t, aminek a címénél csak az beszédesebb, hogy a prostitúciót karrierlehetőségként normalizáló puncs.hu az egyik támogatója.

Nem ma kezdődött tehát a csatornánál a nők valamilyen módon sztereotipizált megjelenítése, és a Büntető sem új találmány: még a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság mintájára hozták létre eredetileg a Büntető – Európai Bikini Liga című műsort, amit most szinte egy az egyben átültettek világbajnoki verzióba.

Maga a műsor valóban nem akar több lenni, mint ami (nem mintha ez becsületére válna, így csak simán leplezetlenül szexista): egy lerobbant focipálya, a nézőtéren néhány tucat kurjongató férfi, bárgyú dialógusok, na meg persze a műsorvezető és egyben kommentátor Horti Gábor, aki vért izzad, hogy valami vicceset és kellőképpen szexistát mondjon.

Csak néhány példa: „Természetesen, ugye mivel itt női tornáról van szó, egészen más a textil nagysága és színezete, mint a férfiaknál” – magyarázza Horti a bikinis foci létjogosultságát. „Feszes a hangulat mind a két csapatnál, látható, hogy rugalmasan készülnek az összecsapásra” – mondja, miközben egy játékos véletlenül pont mellette nyújt. „Hú, pedig Szilvi utórengése is elég látványos volt” – kommentálja az egyik játékos lassított felvételben mutatott földre esését.

A„bemelegítés” a műsor egyik sarkalatos pontja egyébként, ugyanis ekkor érkeznek egyenesen az arcunkba a képernyőt beterítő mellek és terpesztő hátsók, de az első szériából sikerült belefutnom egy olyan részbe is, amelyikben a játékvezető egy üveg tejet kortyolgat, miközben a melegítő lányok melleit nézegeti…mellek, tej, hű de vicces!

A műsor ismertetője szerint „a vb-n szereplő nemzetek színeiben sportos lányokból álló 5 fős csapatok büntetőrúgásokkal mérik össze tudásukat a győzelemért”. A valóság viszont az, hogy a „félpucér nőkkel bármit el lehet adni” elven alapuló marketingfogás tökéletes példáját láthatjuk – méghozzá nem is a legjobb kivitelezésben.

De persze amíg vannak lassított felvételben himbálódzó mellek és teljes képernyős farizomnyújtások, senkit sem érdekel, mennyire ócska maga a műsor. Ahogy arra az Origo 2012-es cikke is rámutatott: „férfiszemnek látvány is akad, a hangot pedig akár le is lehet venni” – köszönjük a tippet!

És ha már itt tartunk, érdekes, hogy a magyar sajtó nem sok kritikával illette a műsort, sőt, általánosnak mondható a pozitív fogadtatás. Csemegézzünk kicsit a műsorról szóló cikkek címeiből: „Szexi csajok is fociznak a vébé alatt: nézzen képeket!” „Bikinis focistalányok izgatják a nézőket” „Büntetők és szexi magyar csajok – Újra óriási műsor lesz a vb meccsek szüneteiben” „Forró lesz a hangulat, megint lesznek tizenegyesrugó lányok a Viasaton”.

Ezek szerint csak én vagyok túlérzékeny? Nem hiszem. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg nő érzi magát kellemetlenül a főműsoridőben naponta háromszor sugárzott könnyed kis viccelődésnek beállított szexizmust látva. De lehet, hogy sose fejezi ki nemtetszését, mert a környezete túlérzékenynek bélyegezné.

Abba pedig bele se merek gondolni, hány fiatal srác nézi a műsort a barátaival vagy épp az apjával és épül be a tudatába egy újabb módon: a férfiaknak jár, hogy a nők (így) szórakoztassák őket.

De abban is biztos vagyok, hogy rengeteg férfit is zavar, hogy a csatorna ösztönlényként kezeli őket, és azt képzeli, az agyuk helyén hordják a farkukat, sőt, el is várja, hogy ehhez mérten viselkedjenek, különben nem is lehetnek igazi férfiak.

Amellett, hogy a Büntető sztereotípiákat erősít mindkét nemmel szemben, az egyébként is eléggé elférfiasodott foci mellett teljesen értéktelennek tünteti fel a női focit Mivel a műsorban szereplő nők nyilvánvalóan nem sportteljesítményük alapján lettek kiválasztva, összességében azt közvetíti a nézők felé, hogy a nők teljesen bénák a focihoz, de ha csinosak, igazából mindegy is, mihez értenek.

Elkeserítő, hogy csak elvétve találni egy-két kritikát a műsorról, és azokat sem a legnagyobb portálokon. Így még a sajtó is azt üzeni, hogy nőként szó nélkül tűrjük ezt a tárgyiasító förtelmet, férfiként meg az a minimum, hogy sörrel a kezünkben kacarásszunk Horti szar poénjain, és úgy élvezkedjünk, mint aki nem látott még nőt közelről.