Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra is kimenti a tengerből a bajbajutottakat az olasz partiőrség

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem ért egyet az olasz partiőrség parancsnoka, Giovanni Pettorino római kormánytagok azon kijelentéseivel, amelyek szerint az olasz partiőrségnek nem kellene reagálnia a Földközi-tengerről érkező menekülthajók segélyhívásaira. A parancsnok kiemelte, nem csupán a tengeri SOS-hívásokra kötelező mentést előíró, 1979-es hamburgi egyezmény értelmében kell reagálniuk ezekre a jelzésekre, de „az alapvető morális, emberiességi követelmények” értelmében is ezt várja el a partiőrségtől.

A kijelentés élesen szembemegy az új, szélsőjobboldali-populista olasz kormány szándékaival. Danilo Toninelli új közlekedési miniszter jelentette ki ma azt, hogy a bevándorlás megfékezése érdekében érdemes lenne megfontolni, hogy az olasz partiőrség esetleg sorsára is hagyja a vészjelzést küldő, Líbiából menekülteket az olasz partok irányába szállító csónakokat és lélekvesztőket.

A kijelentéshez később egyetértőleg csatlakozott Matteo Salvini belügyminiszter is.

Pettorino most figyelmeztetett, a tengeren a hajózás alapvető követelményei közé tartozik a mentés is, mégpedig évszázadok óta, ebben pedig politikai szándékok nem befolyásolhatják a partiőrség munkáját:

„Ami most történik partjainknál az egy bibliai Exodus, amelynek során egy teljes nép próbál átkelni az európai partokra egy nagyon veszélyes tengeri szorost használva, sokszor erre teljesen alkalmatlan csónakokban és kishajókban.”

– fogalmazott a parancsnok. Éppen ezért szerinte magát a hamburgi egyezményt is érdemes lenne módosítani, hogy a rendkívüli helyzetnek is megfelelhessen.

Szavaira Gregorio de Falco, az Öt Csillag Mozgalom képviselője úgy reagált, hogy a tömeges bevándorlást ő semmiképpen sem nevezné „bibliai Exodusnak,” és hogy Olaszországon kívül jelenleg egy másik állam sem végez ilyen intenzív emberiességi, és életmentő munkát, ezért, mint kiemelte, jó lenne ha ebben Róma több segítséget kapna. De Falco szerint egyébként az Aquarius hajó körül kialakult válság nyomán a Líbiából érkezők száma egyébként is folyamatosan csökken mostanra.

(ANSA // Címoldali kép: Guardia Costiera, Twitter)