Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Áder János kegyelmet adott Geréb Ágnesnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani – derül ki az MTI tudósításából amelyet a hírügynökség a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján csütörtökön megjelent közleményből szemlézett.

A KEH Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte. Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz az szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi: Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján – figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére – hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.
Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Korábban mi is írtunk véleménycikket a Geréb-ügyről:

Itt arról is szó van, hogy a nőgyógyászat körüli hálapénz-rendszer elképesztő mértékű bevételt jelent az orvosoknak, akik egy-egy szülésért 100-200 ezer forintot is zsebre tehetnek (szó szerint), miközben az egész hálapénz-rendszer illegalitása miatt a szülő nők semmilyen elvárást nem támaszthatnak ezért a pénzért cserébe.

Egy nőközpontú ellátás, amelynek során a szülést természetes folyamatnak tekintik, amire a nő képes fölösleges beavatkozások nélkül, és amelyet nem az orvos, hanem a nő igényei köré alakítanak, szembe megy a jelenlegi hálapénz-központú ellátással. Márpedig Geréb pere során csak olyan szakembereket hallgattak meg, akik a jelenlegi rendszerben dolgoznak, így nem érdekük annak átalakítása.

Forrás és címlapkép: MTI