Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jogtalanul fizetőssé tett játszótérről nyilatkozott egy politikus, bilincsben vitték el

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány éve az Észak-alföldi Operatív Program keretében közel 400 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház, amiből közösségi házat építettek kifejezetten azért, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is élményekhez, sportolási lehetőséghez juthassanak. A létesítményhez az unió 85,4 millió forint támogatást, a város pedig 30 millió forint önrészt adott.

A település honlapja szerint a beruházás a város szociálisan leszakadt városrészén valósult meg, és még lakossági felmérést is végeztek, melyből egyértelműen kiderült, hogy lenne igény a különböző sportolási lehetőségeknek helyet adó komplexum kialakítására. Építettek vívótermet, edzőtermet, kosárlabda pályát, kis focipályát és szabadtéri kondiparkot és játszóteret is, hogy biztosítsák „a túlnyomórészt hátrányos helyzetű lakosság számára a megfelelő sportlétesítményeket, melyek erősítik a helyi lakosság szociális kohézióját.”

Ehhez képest a közösségi területen található játszótérre az első néhány nap után már fejenként 500 forintért engedték be a hátrányos helyzetű gyerekeket.

Az önkormányzat szerint fizetni nem, csak regisztrálni kell a játszótér használatáért, Lendvai Zsolt, helyi roma politikus szerint azonban a regisztrációt követően is elkérik a fejenkénti 500 forintot.

„Ötszáz forint a belépő, azért egy napra meg tudjuk venni az egész családnak a tejet meg a kenyeret, ennyi pénzt nem libikókázhat el a pár óra alatt.”

„Itt mindenki a léthatáron él, a számlákat is alig tudjuk befizetni. A közmunkások béréből mindig levonják a tartozást, ami marad, az elmegy élelemre. Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből.”

-panaszkodtak korábban a Népszavának helyi szülők. Hajdúhadházon ugyanis a lakosság harmada él valamelyik leszakadó városrészben, mélyszegénységben, így a napi 500 forintos belépő kifizetése lehetetlen számukra.

Lendvai épp ezzel kapcsolatban nyilatkozott a helyszínen a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnökének, Glonczi Lászlónak, amikor megjelent a közösségi ház egyik alkalmazottja, és felszólította Glonczit, hogy törölje a videófelvételeket. Az alkalmazott arra hivatkozva, hogy a közösségi ház magánterület, kihívta a közterület felügyelőket, de mivel Glonczi szerint egyértelműen közterületen forgatott, nem törölte a felvételeket.

Ezután jelentek meg a rendőrök, akik végül nem is az elméletileg magánterületen forgató Glonczit, hanem a neki nyilatkozó helyi politikust, Lendvai Zsoltot vitték be bilincsben a hajdúhadházi kapitányságra.

Glonczi korábban a fizetős játszótér ügyében a Hajdú -Bihar Megyei Főügyészséghez fordult, az eljárást azonban bűncselekmény hiányában megszüntették.

(Címlapkép: Hang-Kép Egyesület)