Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTA elnöke nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nem látta el kézjegyével Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a jövő évi költségvetés tervezetét, holott a szokásjog szerint erre minden évben sor szokott kerülni – írja a Zoom.hu. A lap információi szerint Lovász így tiltakozik az ellen, hogy a kormány megcsonkítaná az MTA autonómiáját, és 28 milliárd forintot a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jogkörébe rendelne.

(MTI Fotó: Kovács Tamás)

A kormány most nyújtotta be a múlt héten beterjesztett 2019-es költségvetési tervezetéhez tartozó úgynevezett fejezeti köteteket, amelyekben minden önálló költségvetési fejezet – minisztériumok, illetve a kormánytól független költségvetési szervek – költségvetése kerül részletezésre. Szokás szerint az egyes fejezeteket nem csupán a pénzügyminiszter, de a különböző intézmények vezetői is aláírják, ezt utasította most vissza az Akadémia vezetője.

A Zoom.hu úgy tudja, az elmúlt 20 évben nem került sor hasonló esetre, utoljára a 90-es években volt példa ilyen tiltakozásra.

A lap most azt írja: a fejezeti kötetek parlamentnek benyújtott változatában – a korábbiakkal ellentétben – nem is szerepel Lovász aláírásának a helye, azt a javaslatot benyújtó Pénzügyminisztérium üresen hagyta, mintha nem is kellene ott szerepelnie az MTA elnöki kézjegyének.

Jogilag ugyan nincs relevanciája annak, hogy az MTA elnöke nem írta alá a büdzsét, mindenesetre komoly jelzése annak: az Akadémia teljességgel visszautasítja a kormány lépését.

Mint ismeretes, a kormány bármilyen előzetes egyeztetés nélkül döntött az MTA anyagi függetlenségének csorbításáról, a költségvetés tervezetének véleményezésére 54 percet adott az MTA vezetőségének. A kormányzati offenzívával párhuzamosan a kormánypárti sajtó is támadásba lendült: múlt héten a Figyelő liberális elfogultsággal vádolta az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját, és listázta annak munkatársait.

A Fidesz lépését sokan úgy értelmezik, hogy a pénzcsapok fölötti ellenőrzés részleges átvételével korlátozni akarja a kutatók kutatási szabadságát, meghatározni, hogy ki mit kutathat, és ezzel a kulturális-tudományos szféra egyik utolsó független bástyáját akarja meghódítani magának.

Címlapkép: MTI Fotó: Kovács Tamás