Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kilépett az RMDSZ-ből Eckstein-Kovács Péter

Ez a cikk több mint 5 éves.

28 év után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ) Eckstein-Kovács Péter volt kisebbségügyi miniszter és szenátor. Döntését egy olyan, körülbelül 400 fős tüntetésen jelentette be, amit az igazságügyi törvények módosítása és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása ellen tartottak Kolozsváron – írja a Transindex.

Eckstein kilépését azzal indokolta, hogy az RMDSZ is megszavazta a módosításokat, amivel ő nem ért egyet.

„A Szabadság tér, ahogyan régen a Fő teret hívták, fontos hely, és ezért itt jelentem be a kilépésem az RMDSZ-ből. Sok mindenben nem értek egyet az RMDSZ-szel, de az igazságügyi törvények módosításának megszavazásával betelt a pohár. A másik ok, ami a döntésben szerepet játszott az, hogy az RMDSZ összejátszik a PSD-vel, ez számomra elfogadhatatlan” – mondta beszédében Eckstein.

Szavait hangos taps fogadta.

A kolozsvári Fő téren ötödik napja folyik a tüntetés, a demonstrálók a kormány és Liviu Dragnea távozását követelik napról napra.

Eckstein-Kovács Péter 1990 óta van jelen a romániai politikában. 1990-1992 között az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője, majd 1992-1996 között kolozsvári önkormányzati képviselője volt. 1996-tól 12 éven át a parlament felsőházában képviselte a szövetséget. 1999 és 2000 között kisebbségügyi miniszterként dolgozott Mugur Isărescu kormányában. 2009-től 2011-ig Traian Băsescu államfő kisebbségügyi tanácsadója volt. 2010-ben az RMDSZ elnöki tisztségére jelölték, ám azt végül Kelemen Hunor kapta meg.

(Transindex/MTI, címlapkép forrása: rmdsz.ro)