Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az otthoni ápolás elismeréséért állnak ki a Kossuth térre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Folytatódik a küzdelem az otthoni ápolás munkaként történő elismeréséért. Ahogy arról korábban már írtunk, nemrég petíció indult azért, hogy mindazok, akik otthon ápolják tartósan beteg gyermek vagy felnőtt hozzátartozójukat, ne csupán segélyt kapjanak, de munkájukat foglalkoztatási jogviszonnyal és legalább a minimálbérrel megegyező munkabérrel ismerje el az állam.

Magyarországon nagyjából 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját, 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Ezért a munkáért a legmagasabb összeg, amit kapnak 52.810 Ft.

A petíciót már több mint 16 ezren írták alá, most pedig a Cseve Csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHang közös akciót is hirdetett.

Június 27-én kezdődik a költségvetés általános vitája, ezen a napon 8:30 és 9:30 között a Kossuth térre várnak mindenkit, aki küzdeni szeretne az otthoni ápolás munkaként való elismeréséért.

Ahogy a szervezők írják:

A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen, még Magyarországon is. Ez tarthatatlan helyzet!

Azonnali intézkedésként követelik, hogy 50 ezer forinttal emeljék a kiemelt ápolási díjat, és 2019. január 1-től minősítse át a kormány legalább minimálbéres munkaviszonnyá vagy foglalkoztatási jogviszonnyá. Ezzel párhuzamosan pedig szakértői csoportok javaslatai alapján bővítse a jogosultak körét.

Mint írják, mindeddig hiába írtak kérdéseket az illetékeseknek, választ egyszer sem kaptak. Így június 27-én terveik szerint a munkába érkező képviselőknek adják majd át kéréseiket, ezzel párhuzamosan pedig a Kossuth téren látható lesz majd több ezer érintett ember személyes története is.

Az esemény meghívója itt elérhető.

Címlapkép forrása: Pixabay.com