Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amikor a Fradiból távozó német balhátvéd szerint is túl sok a stadion, és baj van az oktatással

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár Janek Sternberg egy ideig alapember volt a Ferencvárosban, az utolsó idényben már csak 5 NB I-es meccsen játszott, és volt egy súlyosabb sérülése is, ami miatt hosszú hetekig nem léphetett pályára. A német balhátvéd végül elhagyta a Fradit, és a harmadosztályú Kaisersluternhez igazolt.

„Nem egyszerű egy fiatal játékosnak, hogy külföldre megy, mindent maga mögött hagy, aztán olyan történik vele, amire nincs magyarázat. Úgyhogy örülök, hogy visszatérhettem Németországba” – nyilatkozta a játékos mellőzöttségéről a liga-drei.de oldalán, amit a csakfoci.hu szemlézett.

Ami a német focista nyilatkozatában külön érdekes, az az, hogy milyen pontosan írta körül a magyar foci és a magyar mindennapok közt feszülő ellentétet.

Sternberg szerint bár Magyarországon is a foci az első számú sport, és a Ferencvárosnak nagy a szurkolótábora, de ez nem mindenhol van így, és a labdarúgást hazánkban meglehetősen kritikus légkör veszi körül.

„Sok embert zavar, hogy rengeteg pénzt tesznek a fociba és hogy súlyos összegekből építenek stadionokat, miközben ezek a pénzek hiányoznak más területekről, például az oktatásból.  Úgyhogy a focit körülvevő rajongás eléggé limitált a magyaroknál. Budapest gyönyörű, de ha elhagyod a fővárost, vidéken látni, milyen nagyok az anyagi különbségek a szegények és a gazdagok között” – fejtette ki lényeglátó véleményét a német balhátvéd.

Szóval Sternberg inkább visszament focizni a német harmadosztályba.

Nekünk viszont marad a rengeteg stadion, az oktatásból hiányzó milliárdok, és az egyre mélyülő szakadék szegények és gazdagok között. Elég szomorú, hogy kormányunk sport- és oktatáspolitikáját még egy fiatal német focista  is ennyire tűpontosan össze tudja foglalni, pedig csak 2 évet töltött hazánkban (és az állami oktatással nem is találkozott, viszont a labdarúgásból él).

(via csakfoci.hu, címlapkép forrása: Janek Sternberg/Instagram)