Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelenti a fővárost az LMP a Red Bull Air Race alacsony közterület-használati díja miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Budapest lakosságának egy része valószínűleg egész héten hallgatta a hétvégén megrendezésre kerülő Red Bull Air Race repülőversenyre gyakorló pilóták berregő ténykedését munka közben, az utcán sétálva, vagy csak otthon ablakot nyitva a 30 fokos melegben.

A verseny évek óta igencsak megosztó téma a városlakók körében, az viszont biztos, hogy a ellenzők latjában sokat nyom a zaj mellett a heteken át tartó közelekdési káosz és a környezetszennyezés.

Emellett van egy negyedik, szintén nem elhanyagolható tényező is: a pénz. A héten több ellenzéki párt is javaslatot tett, hogyan lehetne a versenyt kitiltani, betiltani, megadóztatni, vagy legalább a valós közterület-használati díjat kifizettetni a rendezőkkel.

Az LMP a városból való kitiltás mellett tette le a voksát, ennek érdekében petíciót is indított, mivel

az állam 1,9 milliárd forintos támogatást ad a Red Bull Air Race-re, Európa egyik legértékesebb területéért – a Duna belvárosi szakaszáért – a szervező cég viszont csak 13 millió forintos területhasználati díjat fizet érte.

Az LMP szerint ez kimeríti a hűtlen kezelés tényállását, ezért feljelentést tesz a főváros vezetése ellen, és egyúttal felszólítja Tarlós István főpolgármestert is, „haladéktalanul intézkedjen, hogy a Red Bull Air Race a jövőben ne a Belvárosban kerülhessen megrendezésre.”

A párt álláspontja szerint véget kell vetni annak a felháborító gyakorlatnak, hogy döbbenetes mértékű közpénz-támogatás mellett fillérekért sajátítják ki a területet egy olyan kiemelten környezetszennyező és életveszélyes versenyhez, amely több napra megkeseríti a budapestiek életét, emellett a fővárosi közlekedés is ellehetetlenül.

Az LMP úgy gondolja, a főváros vezetése ténylegesen, pénzügyileg is megkárosítja az adófizetőket azzal, hogy a többmilliárdos állami támofatás mellett a versenyt szervező cégnek aránytalanul keveset kell fizetnie a területhasználatért.

Címlapkép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt