Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbe kerülhet a román házelnök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Első fokon három év hat hónap börtönre ítélte hivatali visszaélés miatt a bukaresti legfelsőbb bíróság Liviu Dragneát a képviselőház elnökét. Dragneát közokirat-hamisításra való felbujtással is vádolták, ebben a vádpontban azonban nem találták bűnösnek.

A kormányzó PSD (szociáldemokraták) legbefolyásosabb politikusa egy korábbi felfüggesztett kétéves ítélet összevonásából, és tényleges börtönre változtatásából, valamint az új vádakban kimondott bűnössége miatt akár valóban rács mögé kerülhet, ha a tanács másodfokon is fenntartja az ítéletet.

A mostani ítéletet azért kapta mert még a párt Teleorman megyei tanácselnökeként – egyben a helyi pártszervezet elnökeként –  két olyan embert is alkalmazott a megyei gyermekvédelemnél, akik valójában a PSD-nél dolgoztak.

Korábban Dragnea ugyancsak felfüggesztett börtönt kapott egy 2012-es népszavazás ügyében elkövetett korrupciós ügye kapcsán.

A legfelsőbb bíróság tanácsának három bírája közül kettő értett egyet a mostani ítélettel, egy pedig nem.

Az ellenzék két legerősebb pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak, és a Mentsétek meg Romániát! Szövetségnek a vezetői is Dragnea azonnali lemondását követelték az ítélet kihirdetése után, hiszen a politikus jelenleg a román képviselőház elnöki tisztjét még betölti. Dacian Cioloş volt jobbközép román miniszterelnök szerint pedig Dragneának még a közéletből is ki kell vonulnia ilyen szégyenletes tettek után.

Ugyanakkor a kormányzó PSD főtitkára, Codrin Ştefănescu az Agerpressnek úgy nyilatkozott, „sokkolta” az ítélet:

„Hozzá sem tudok szólni. Nincs semmilyen előkészített válaszom erre a döntésre, lett volna egy a felmentés esetére, ami számomra természetesnek tűnt volna. Csak azt tudom mondani, hogy még nem tértem magamhoz a hír okozta sokkos állapotból, az ítéletről pedig kijelenthetem: abszolút félelmetes”

Ştefănescu hozzátette, pártja és a kormány még egyeztetnek a hivatalos álláspontjukról az üggyel kapcsolatban, amelyet majd a döntés után ismertetnek a közvéleménnyel.

Maszol.ro