Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztatták Érpatak megbuktatott polgármesterét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Becsületsértés vétsége miatt adtak ki nyilvános körözést Orosz Mihály Zoltán, Érpatak nemég leváltott polgármestere ellen, akit nem sokkal később, még a mai napon le is tartóztattak. 13 éve tartó polgármesteri megbízatásának, vagy helyesebben inkább rémuralmának maga a képviselő-testület vetett véget, miután 2017 decemberében feloszlatta magát arra hivatkozva, hogy a polgármester nem tud tételesen elszámolni a falu kiadásaival. Orosz Facebook-oldalán végig élőben közvetítette az ellene történő rendőri intézkedést.


Az Átlátszó riportjából kiderült, kemény feladat elé néz az új vezetés. Orosz Mihály Zoltán Érpatak polgármestereként borzasztóan káros és jogilag erősen kifogásolható rendszert vezetett be, amely „építőkre” és „rombolókra” osztotta a lakosságot. Az úgynevezett érpataki modell a „rombolók” megfélemlítésén, egy erős besúgórendszeren és a lakosság ideológiai „átképzésén” alapult.

A modellt több település is átvette ilyen-olyan formában, annak ígérete ugyanis a rend, a biztonság és a nyugalom volt – vagy legalábbis úgy tűnt. Az érpataki modell leginkább azért terjedhetett, mert a munkanélküliség, az elszegényedés, az oktatás silánysága, a szörnyű egészségügyi- és szociális helyzet és a létbizonytalanság felszámolására az állam semmilyen megoldást nem kínált.

A szélsőségekből és a mániákus rendpártiságból azonban Érpatak lakosságának is sok lett: idén márciusban az időközi polgármester választáson fölényes győzelmet aratott Orosz Mihály Zoltán egyetlen kihívója, Nagy Imre Attiláné. Most az ő nyakába szakadt mindaz, amit Orosz sokszor a képviselő-testület és a falu háta mögött művelt.

Az új polgármester szerint szinte naponta kell rendkívüli testületi ülést tartani Orosz éveken át tartó ámokfutása miatt, aki gyakorlatilag a csőd szélére taszította a települést:

a 2015-ös és 2016-os évre sem volt Érpatak önkormányzatának elfogadott zárszámadása, amely alapján az állam ellenőrizni tudja a központi költségvetést és annak végrehajtását, ennek hiányában pedig két évig több tízmilliós támogatástól esett el a település. 2017-ben már közüzemi számlákat sem fizetett az önkormányzat, aminek következtében a gázszolgáltatást ki is kapcsolták.

A volt polgármesternek köszönhetően ráadásul Érpatak az összes környező településsel perben áll, melyek közel 60 milliós költséggel járhatnak, ha a falu veszít.

A pereket általában anyagi, illetve elszámolási viták váltották ki többek közt például azért, mert az önkormányzat 6 évig nem fizetett az orvosi ügyeletért.

Orosz büntető és polgári peres ügyei általában tucatszámra folytak egyszerre, de ami a legelképesztőbb, hogy mindez az önkormányzat költségén.

Orosz egyik legsúlyosabb ügye a hozzá köthető Beneficium Szeretetszolgálat ingatlanvásárlásaival kapcsolatos: a szereteszolgálat 50 ingatlant vásárolt a településen, melyből 34-et mezőgazdasági művelésre bérbe adott az önkormányzatnak – elméletileg ingyen. Az ingatlanokon azonban romos lakóházak álltak, amelyeket az önkormányzat saját költségén bontott le, majd tette a telkeket mezőgazdasági művelésre alkalmassá – ezek a költségek elérhetik az 50 millió forintot. A telkeken ugyan eleinte közmunka folyt, ebből csak párszázezer forintos bevétele volt az önkormányzatnak,

ráadásul 2016 szeptemberében a források szabálytalan felhasználása miatt megszűnt a közmunka Érpatakon, így a rendbe tett telkek kihasználatlanul álltak. Az önkormányzat viszont nem bontotta fel a bérleti szerződéseket, így továbbra is milliós költségekbe verte magát a telkek rendben tartása miatt.

Mindezt persze testületi jóváhagyás nélkül. Ha még nem lenne elég, hogy Orosz gyakorlatilag ingyen értéknövelő beruházásokat hajtatott végre az önkormányzattal saját „szeretetszolgálata” javára, mindezt ráadásul az önkormányzat saját cége végezte, melynek az önkormányzat 15 millió forint kölcsönt adott a munkálatok elvégzésére. A cég azóta viszont felszámolás alatt áll, tehát újabb soha viszont nem látott tétellel bővült Érpatak több tízmilliós tartozásainak listája.

Orosz Mihály Zoltánt ma még csak becsületsértés miatt vitte el a rendőrség, az imént felsoroltakkal kapcsolatban azonban az érpataki képviselő-testület szerint borítékolható, hogy sokkal súlyosabb vádakkal is szembe kell majd néznie a bíróságon.

Jelenleg is féltucat büntetőeljárás folyik a korábbi polgármesterhez köthető ügyekben, melyek közt van sikkasztás, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, hűtlen kezelés és zaklatás is.