Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitiltották a Ligetből az idei ARC kiállítást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ARC plakátkiállítás Facebook oldalán egy posztban tájékoztatták az oldalt kedvelőket, hogy a 18. kiállítás megrendezését a Városliget Zrt. a Liget Projekt  miatti építkezésre hivatkozva nem engedélyezi a szokásos helyszínén, az 56-osok terén. Az ARC-on, Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállításán 2000 óta közéleti témákat feldolgozó óriásplakátokat állíthatnak ki művészek, melyek gyakran erőteljesen kormánykritikus hangot ütnek meg.

Kép: A 17. ARC-kiállítás egyik plakátja. / ARC Facebook

Az ARC Facebook-posztjából kiderül, a Városliget Zrt. szerint a Liget jelenleg zajló átalakítása következtében a kiállítás alapterülete és „egyéb tulajdonságai” miatt

„jelenleg nem található a ligetben olyan terület, mely minden paraméterét tekintve alkalmas lenne a plakátkiállítás megtartására”.

Glázer Attila, az ARC egyik szervezője közzétette a céggel folytatott levelezésének egy részét, szerinte a Városliget Zrt. állásfoglalásából úgy tűnik, mintha a park teljes területe jelenleg építkezési terület lenne, pedig ez nincs így. Az ARC szervezői bejárták a Ligetet, és találtak olyan területet a Konrad Adenauer sétányon, ami véleményük szerint megfelelő lenne a plakátok kiállítására. „Az ismertetett rekonstrukciós tervek alapján ugyan meg fog újulni ez a rész is keskenyebb útburkolattal, azonban nem ebben az évben,” – írja Glázer.

A Városliget Zrt. válaszában hosszan ecseteli, hogy milyen változások készülnek a parkban (épül a Néprajzi Múzeum új épülete, a napokban elkezdték a földmunkákat a leendő Dózsa György úti mélygarázs munkaterületén, az Olof Palme Ház felújítása is halad, zajlanak az új gyermek sportpályák építési- és a Vakok Kertje felújítási munkálatai is, ezzel párhuzamosan történnek meg a Dózsa György úti közvilágítási hálózatok kivitelezési munkálatai és a városligeti vízgerinc hálózatok kivitelezési munkálatai is, illetve a FŐTÁV Zrt. is gerincvezeték fektetési munkálatokat végez a liget területén), majd leszögezi, hogy,

bár értékelik a szándékot, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak a kiállítás szervezői, de „a fentiek miatt, illetve az előző levelünkben már említett egyéb rendezvények – és mindezek összehangolásának összetettsége – miatt, ismét csak arról tudjuk Önöket tájékoztatni, hogy sajnos nem áll módunkban helyet adni az idei ARC kiállításnak.”

Az ARC idei kiállításának címe UNFAKE!, pályázati kiírásában olyan műveket keres, melyek az igazság felfedezéséről szólnak, amik rávilágítanak arra, mi a hamis és mi nem az.  A kiállítás szeptember elsején nyílik, remélhetőleg addig rendeződik a helyszín kérdése is.

Az ARC Facebook posztja teljes egészében itt olvasható: