Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jobban félünk a saját egészségügyünktől, mint a migrációtól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Európai Bizottság márciusban készített közvélemény kutatást, melynek keretein belül az EU-tagországok állampolgárait kérdezték arról, milyen az Európai Unióban élni. A felmérés néhány héttel a parlamenti választások előtt történt, ezért külön érdekesek a magyarok válaszai az egészségüggyel, a gazdasággal vagy épp a migrációval kapcsolatban.

Miután a kormányzati kommunikáció masszívan a migrációra és félelemkeltésre volt kiélezve a választási kampányban is, joggal gondolhatnánk azt, hogy a legfontosabb ügynek a migrációt tartja a magyar lakosság.

Ennek ellenére a legkeményebb kampányban is arra a kérdésre, mi a két legfontosabb probléma, amivel az országnak szembe kell néznie, a magyar válaszadók 46%-a az egészségügyet és a szociális biztonságot említette első helyen, ami toronymagasan vezet minden máshoz képest.

Melyik az a két probléma, amivel jelenleg szembe kell néznie az országnak? Forrás: Eurobarometer

Második helyen ugyan a migráció végzett 24%-kal, a grafikonon pirossal jelölt többi EU-tagország válaszaiból kiderül, minket is szinte ugyanannyira érdekel a migráció, mint másokat, az ezzel összefüggésbe hozott terrorizmus pedig a lista alja felé végzett 7%-kal. Problémásnak érezzük még a munkanélküliség mértékét, az oktatást, az inflációt, a gazdaság helyzetét és a nyugdíjakat is, a lakhatás és a környezetvédelem viszont a terrorizmus környékén, igencsak hátul végzett.

A kutatás résztvevőitől azt is megkérdezték, szerintük mi a két legfontosabb problémája az Európai Uniónak, melyekkel szembe kell néznie?

Mi a két legfontosabb probléma jelenleg, amivel az EU-nak szembe kell néznie? Forrás: Eurobarometer

Az erre a kérdésre érkező válaszokból egyértelműen látszik: a magyarok a migrációt és a terrorizmust jelölték első az első két helyen, miközben a többi EU-tagország szintnén ezt a két dolgot érezte a legfontosabbnak, ám sokkal kisebb arányban.

A magyarok tehát inkább érzik Európa legnagyobb problémájának a migrációt és a terrorizmust, mint Magyarország problémájának.

A válaszokból az is kiderül, hogy EU-tagságunk legkellemesebb hozadékának tartjuk, hogy szabadon utazhatunk országról-országra, csakúgy, mint a különféle árucikkek is. Emellett kedveljük az egyetemisták számára külföldi tanulási lehetőséget biztosító Erasmus programot is, viszont a többi országhoz képest kevéssé értékeljük például a tagországok közti békességet.

Amellet, hogy sokmindenben csupán néhány százalékos eltérést mutatunk a többi tagország gondolkodásától, a magyar gazdaság állapotát még kicsit jobbnak is ítéljük meg, mint a tagországok, viszont anyagi, illetve munkaerőpiaci biztonságérzetünk kicsit kilóg a sorból, gyengébbnek érezzük az EU-átlagnál.

(Forrás: G7, Eurobarometer)