Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túlvállalta magát a kormány kedvelt építőcége, félkész épület maradt a 413 milliós közbeszerzés nyomán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A XV. kerületben háziorvosi és gyermekháziorvosi rendelő épül, amit már tavaly decemberben át kellett volna adni, ám fél évvel az elkészülés határideje után 2018 március végén még a felénél sem járt az építkezés, az épület ekkor még 30 százalékban sem volt kész – írja a Magyar Narancs.

A kerület 2016 decemberében bízta meg a Penta Industry-t és a Masinaveszt Kft.-t az új orvosi rendelő felépítésével. Mivel az első közbeszerzési kiírás nettó 387 millió forintos megbízási díjában egy építőipari cég sem látott fantáziát, a második kör már nem volt nyílt, hanem meghívásos alapon történt, melyet a fent említett páros nyert nettó 413 millió forintos ajánlatával.

Az építkezésre kerek egy év állt rendelkezésre, 2016 decemberében a kivitelezők meg is kapták az építési területet, orvosi rendelő azonban még csak nyomokban felfedezhető fel a gazos-sittes területen. A polgármester szerint a Penta tulajdonosa azt ígérte neki, hogy 25-31 fő dolgozik majd az építkezésen, ehelyett 3-5 fő volt a jellemző, állítása szerint a maximum 11 fő volt.

Feltehetően a Penta Industry 2017-es vizes vébés megbízása is közrejátszhatott a csúszásban, ugyanis csurrant-cseppent néhány állami megbízás a cégnek, amit úgy tűnik, már nem bírtak munkaerővel:

5 milliárdért szinkronúszó-medencéket és hozzá tartozó mobilstadiont épített a városligeti műjégpályán, a Kőér utcában felkészülési épületet, a Külső Váci úton pedig vízitelepet, de ne feledkezzünk meg a Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez köthető kisvárdai focicsapat 2,5 milliárdos futballarénájáról, a Tállai András vezette mezőkövesdi futballklub hoteljének építéséről és a Bibó-szakkollégium félmilliárdos felújításáról sem.

A kivitelezés során a műszaki ellenőrök többször is figyelmeztették a céget a munkavégzés hiányosságaira, mint például a munka- és balesetvédelmi szabályok betartására, az építési napló pontos vezetésére, a műszakitartalom-változások miatti árkülönbözet kimutatásokra és a jelentős lemaradásra, ám a munkatempó ezek után sem változott.

Idén márciusban békéltető egyeztetésen vett részt a kerület polgármestere, Hajdu László (DK) és a Penta Industry tulajdonosa, aki ugyan elismerte, hogy néha valóban csak 2-3 fő dolgozott az építkezésen, szerinte a jellemző létszám 10-11 fő volt általában.

Az önkormányzat is elismerte, akadtak tervezési hibák, melyek áttervezése kényszerszünetet okozott a kivitelezésben, azzal kapcsolatban viszont láthatóan eltérnek a vélemények, mindez mennyi időre akadályozta az építkezést. A kivitelező 132 ilyen napot könyvelt el, a műszaki ellenőrök szakvéleménye szerint azonban csak 42 napról van szó, emellett több időszak is volt, amikor semmilyen munka nem folyt, a kivitelező pedig nem tudta megindokolni, miért.

A polgármester és a kivitelező egyeztetése végül eredménytelen lett. Nem sikerült megegyezni az áttervezés okozta kényszerszünetekről, de még nagyobb baj, hogy a további együttműködésről sem.

Ugyanis a Penta az épület 25 százalékos elkészüléséhez kötötte az első 106 milliós kifizetést az önkormányzattól, a polgármester azonban a befejezés érdekében egyfajta garanciaként a kifizetést az orvosi rendelő 50 százalékos elkészüléséhez kötötte.

Szóban meg is egyeztek, hogy a kifizetésig 40 százalékban felépül a rendelő, az átadás dátumát pedig kitolták május 31-re. A biztató jelek ellenére mindezt írásba már nem sikerült foglalni, így végül minden maradt a régiben: a polgármester felszólította a céget, mondjanak egy időpontot, amit be is tudnak tartani, mire a tulajdonos újra azt kérte, az önkormányzat adja ki a 25 százaléknyi elvégzett munkáról szóló igazolást – új ütemtervet csak ezután hajlandóak készíteni.

A helyzet odáig fajult, hogy a Penta áprilisban bejelentette a munkavégzés felfüggesztését és a területről való levonulását. Kész túszdráma zajlik a felek között, ugyanis a Penta ragaszkodik a teljesítési igazoláshoz, ezért az önkormányzati tulajdonú munkaterületet is csak akkor adja vissza, ha megkapja az igazolást.

A cég tehát pénzt akar, az önkormányzat pedig orvosi rendelőt, ám úgy tűnik, egyik sem fog teljesülni egyhamar, mivel az önkormányzat áprilisi testületi ülésén végül az a döntés született, hogy felbontják a szerződést a Pentával. Az ügy valószínűleg bíróság elé kerül, ami azt jelenti, hogy a még félig sem kész orvosi rendelő egy jó ideig ebben az állapotában fog díszelegni.

Érdemes visszaemlékezni, hogy a vizes vébén összesen nagyjából 5 milliárd forint állami megbízást nyerő Penta Industryhoz egyébként hozzávágtak plusz 78 millió forintot, hogy szeptember 30. helyett szeptember 15-ig bontsa el a városligeti stadiont, amit az extra zsebpénz ellenére nem hogy szeptember 15-ig, de még az eredeti határidőig sem sikerült megtennie. Az egyértelmű hibák ellenére a cég valószínűleg nem marad közbeszerzés nélkül a jövőben sem, de az sem mellékes például, hogy a Penta Orbán Viktor édesapjának cégét, a Dolomit Kft.-t is foglalkoztatta már a Margitsziget csapadék-és szennyvízhálózatának 5 milliárdos cseréjénél.

(Címplapkép: magyarepitok.hu)