Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szólásszabadság hőseinek pózában

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az 1984 egy regény, nem iránymutatás” – ez a felirat állt angol nyelven az Identitás Generáció molinóján azon a tüntetésen, melyet Tommy Robinson melletti kiállásért, valamint a szólásszabadság védelmében rendeztek június 9-én délután 15 órakor a brit nagykövetség elé. Az eseményen a szervezők becslése szerint nagyjából hatvanan vettek részt.

Május végén történt, hogy Tommy Robinsont a brit igazságszolgáltatás 13 hónap börtönbüntetésre ítélte, amiért a Facebookon élőben közvetített (egyébként nem először) egy muzulmán csoport bírósági tárgyalásáról. A vád „a béke megtörése” azaz a bírósági eljárás rendjének megzavarása volt. A videót körülbelül 250 ezren látták. Az eset a hazai és külföldi, főként radikális jobboldali médiában nagy vihart kavart, a Twitteren a #FreeTommy hashtag használatával több ezren állnak ki a politikai korrektség áldozatának kikiáltott szolárium-tulajdonos mellett, és jelenleg 600 ezernél áll a Tommy Robinsonért folytatott petíciógyűjtés a change.org oldalon.

Tommy Robinson (akinek valódi neve egyébként Christopher Stephen Yaxley-Lennon) hosszú idő óta ismert politikai aktivista Nagy-Britanniában. 2012-ben rövid ideig a Brit Szabadság Párt alelnöke volt, valamint az anti-iszlamista English Defence League-nek alapítója és korábban vezetője. (Érdekesség, hogy 2013 októberében Robinson az EDL túlzott szélsőjobboldali irányú extremizálódására hivatkozva lépett ki a szervezetből.) Ezt követően 2015-ben a Pegida-UK nevű szervezethez csatlakozott, amely a német Pegida mintájára szerveződő mozgalom.

Tommy Robinson tehát a brit és nemzetközi radikális jobboldali szféra újabb avatott hőse úgy, hogy az ügyről szinte alig látni a hazai sajtóban nem szélsőséges véleményt képviselő tudósítást. Leszámítva egy pár hete készült riportvideót a 444.hu részéről (ami ugyebár a bebörtönzés tényét még nem tartalmazhatta), valamint az Index riportját, a Tommy Robinson ügy kapcsán szinte kizárólag a 888.hu, a Pesti Srácok és az Origo szolgáltatott információt.

A szombati budapesti tüntetésen az összegyűltek előtt beszédet mondott Bódi Ábel, az Identitás Generáció magyar szervezetének egyik aktivistája, valamint Bánsági Andor, a Tolvajkergető voltam című könyv szerzője. Emlékezzünk: az Identitás Generáció egy, az ELTE TáTK elé szervezett akciójáról vált ismertté, melynek során molinót függesztettek az egyetem bejárata felé „Tévedni genderi dolog” felirattal. A Tommy Robinson ügy nemzetközi felkapottsága ellenére itthon egyelőre érdekes módon az Identitás Generáció az egyetlen szervezet, amely reagált az eseményekre.

A felszólalók arról beszéltek, az „őslakosok elnyomása” zajlik jelenleg a nyugati országokban, illetve azon mozgalmak elnyomása, akiket a „hatalom jobboldalinak tart”. Ezt elsősorban azzal magyarázták, folyamatosan törlik és blokkolják az általuk közzétett Facebook tartalmakat. (A tüntetés Facebook eseménye a rendezvényt megelőzően már valóban nem volt elérhető.) Véleményük szerint „a politikai elit magára hagyja a középosztályt és a nemzetet”, és helyettük az „alsóbb rétegeket” képviselik, akik „képtelenek megszervezni magukat”. Teszik ezt elmondásuk szerint annak érdekében, hogy szavazataikat megszerezzék.

Bódi Ábel beszédében elmondta, ő hisz abban, hogy a bevándorlók legnagyobb része nem terrorista, hanem valóban csak a jobb élet reményében érkezik Európába. Utalt a tengerbe fulladt muszlim kisfiú esetére, akinek a fényképe világszerte ismertté és szimbólummá vált – véleménye szerint ő a „felelőtlen szüleinek áldozata, akik meggondolatlanul vágtak neki az európai útnak a tengeren keresztül”. A beszéd közben a fehér molinót vörös folyadékkal öntötte le, ezzel szimbolizálva az „arctalan áldozatokat”, akik mellett az Identitás Generáció kiáll az „orwelli diktatúrával szemben”[1]. Beszéde végén kitért arra, céljuk, hogy diskurzusok nyíljanak ezen érzékeny kérdések kapcsán, mert „egyelőre csak a cenzúrát és hallgatást érzékelik a hatalom és a balliberális média részéről”.

Az Identitás Generáció múlt hétvégi tüntetése a budapesti brit nagykövetség előtt

A demonstrációt követően Bódi Ábel a Mércének elmondta, Tommy Robinson mára ikonja lett a szólásszabadságért folytatott harcnak. Bódi úgy fogalmazott, „Robinson nyilvánvalóan nem aktivistája az Identitás Generációnak, sok témában nem is értenek vele egyet, de szeretnék, ha bárki elmondhatná a véleményét, és hogy ezért senkit ne lehessen börtönbe csukni.” Bódi utalt arra is, hogy Robinsont számos iszlamista „banda” megfenyegette, hogy „ha meglátják a börtönben, akkor őt onnan már többet nem engedik ki”. Kitért az interjú során arra is, hogy amikor Robinson legutóbb fél évet töltött rács mögött, akkor is magánzárkába kellett tenni, mert „egyszerűen a vérét akarják, holott ő csak beszél azokról a problémákról, amiket a bevándorlással együtt behurcoltak az országokba”.

Bódi szerint az egyik legfőbb probléma, hogy „a facebook már annyira kinőtte magát, hogy államok fölé helyezte a működését”, valamint hogy „szerinte nem véletlen, hogy világszerte jobboldali kormányok kerülnek hatalomra, de ehhez az ő /az Identitás Generáció/ aktivizmusukra is szükség van”. Véleménye szerint „szükség van arra, hogy felhívják a figyelmet olyan problémákra, amelyeket a cenzúrázó, kultúrmarxista újbaloldal próbál elnyomni”.

Ő maga az Identitás Generációt nem jobboldali, hanem centrális mozgalomnak definiálja. Véleménye szerint a mozgalom semmiképpen nem tekinthető szélsőségesnek, ezeket a videóikból, megszólalásaikból is lehet látni. (Bódi Ábel youtube csatornájából mondjuk nem éppen ez jön át, az animációkkal teletűzdelt felvételeivel vélhetően elsősorban a fiatal célközönségnek kívánja eljuttatni mondanivalóját.) Az ő ideológiájuk az „identitarizmus”, utalt rá Bódi nyilatkozatában. Az Identitarista Mozgalom egy 1968-tól eredeztethető, francia gyökerű, az akkori Frankfurti Iskolával ellenes, Európában és Észak-Amerikában népszerű nacionalista mozgalom, amelyet a nemzetközi alt-right mozgalom részeként tartanak számon.

A napokban egyébként számos tüntetést szerveztek világszerte „a példátlan cenzúra és diktatúra ellen”, Londonban például szintén június 9-én délután 15 órakor tartottak egyet, melyen 15 ezer tüntető vett részt. A demonstráció során öt rendőr sérült meg és kilenc résztvevőt tartóztattak le, egyiküket fegyver birtoklásáért. Az eseményen több futball mozgalom és alt-right szcénához köthető csoport is részt vett, mint például a Football Lads Alliance vagy a For Britain Movement. A tüntetés során beszédet mondott a korábban Nagy-Britanniából kitiltott holland szélsőjobboldali párt vezetője, Geert Wilders is.

A szólásszabadság természetéről és az ahhoz való viszonyulásunkról diskurzust kezdeményezni Tommy Robinson ügye kapcsán nagyon is van értelme, főleg az alt-right szcénán túl, ahol egyelőre mérsékelt intenzitással érte el az eset a média ingerküszöbét.  Arról azonban eközben se feledkezzünk meg, hogy az ellene szóló vád bírósági tárgyalások több alkalommal való megakasztása és hátráltatása.

[1] – Javítás (2016. 06. 18) a cikkben eredetileg tévesen az „orbáni diktatúra” kifejezés szerepelt.