Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A TEDx tartott előadás-sorozatot a világ egyik legnagyobb menekülttáborában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Volt és jelenlegi menekültek, valamint önkéntes segítők vettek részt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) közösen szervezett TEDx-előadáson, melyet a kenyai Kakuma menekülttáborban tartottak múlt szombaton. Az 1992-ben, főleg szudáni menekültek számára létrehozott táborban körülbelül 185 ezer menekült él jelenleg, akik tizenkilenc különböző afrikai országból menekültek a háborúk és az üldöztetések elől.

A TEDx a nyolcvanas évek óta működő TED konferenciahálózatnak a külsős szervezésű eseményeket bonyolító programja. A TED-Talks 2006-ban indult el, és célja, hogy innovatív, paradigmaváltó ötleteket egyszerűen és szellemesen, fogyasztható előadásokkal népszerűsítsen, melyek szabadon hozzáférhetők a neten.

Az eseményt a helyszínen felállított sátorban mintegy háromszázötvenen tekintették meg, de az élő adás több tízezer embert kötött le, a világ szinte minden kontinenséről. Megjelentek a helyszínen a kenyai, valamint több külföldi ország kormányának képviselői, valamint a szponzoráló cégek küldöttei is.

Az esemény célja az volt, hogy felhívja a a világ figyelmét arra, hogy „a pusztulás és a szenvedés képeit félretéve, az a rugalmasság és a kreativitás is megmutatkozzon, ami a menekült közösségekben rejlik”.

Emlékezetes előadás volt például Mercy Akuot szociális munkásé, aki Dél-Szudánból menekült egy kényszerházasság elől, és aki jelenleg a menekülttáborban élő tehetséges fiatal nőket támogat. „Ha segítjük a nőket, vereséget fogunk mérni a szegénységre, és vereséget fogunk mérni az erőszakra is (…) Közös felelősségünk, hogy megváltoztassuk az a kultúrát, ami elnyomja és bántja a nőket” – mondta.

Az előadásra készülő menekült embereket nemzetközi szakemberek – színészek, pszichológusok, közgazdászok, aktivisták – segítették a felkészülésben.

(Forrás: Medium.com)