Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alig hívnak meg nőket a politikai vitaműsorokba Magyarországon

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétvégén Kálmán Olga Egyenesen című műsorának online felületén kerestem vissza egy videót, és ahogy lapozgattam a korábbi adások között az tűnt fel, hogy szinte csak férfiak szerepelnek a műsorban. Úgyhogy úgy gondoltam, megnézem, hogy az elmúlt egy hétben hány nő szerepelt a kifejezetten politikával foglakozó interjús tévéműsorokban az ATV-n, a Hír Tv-n és az RTL Klubon. A számok valójában nem meglepőek, csak szomorúak. Persze egy hét adatai csak hozzávetőlegesen mutatják meg, mennyi nő szerepelhet átlagosan ezekben a műsorokban.

Összesen két nő szerepelt hétfő és péntek között Kálmán Olga Egyenesen című műsorában a Hír Tv-n a 37 vendég közül. Az összes meghívott csupán 5,4%-a volt nő a műsorban. Sőt volt két olyan interjú is, ahol 2 férfi szólalt meg egy adott témában nők helyett. A csengeri csaló nőt ügyvédje képviselte Kálmán Olgánál, míg Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetőjének törvényjavaslatát, Barabás Richárd a párt szóvivője ismertette a tévében.

A múlt heti adásokat megnézve az látszik, egyetlen műsorban se közelítette meg az 50%-ot a nők aránya, sőt a keményebb aktuális politikai műsorokban a 20 százalékot se érte el a női vendégek aránya. Csupán a bulvárosabb Hír Tv-s reggeli műsorban, illetve az ATV szintén könnyedre vett Nap híre című műsorában volt 40 százalék közelében a női vendégek aránya.

Megnéztem azt is, milyen szerepekben kerültek adásba a meghívott nők (itt kihagytam az elemzésből az ATV Nap híre című műsorát, mert nagyon nem egyértelmű, hogy adott témához hívnak embereket, illetve 4-5 téma átbeszélése közben gyakran változik a meghívottak szerepe).

A napi aktuális témák átbeszélése a legerősebb, 9 ilyen interjú volt női vendéggel  múlt héten a három csatornán. Ebből pedig 3-at Szél Bernadett adott, aki a Magyarul Balóval, az Egyenesen és az Egyenes Beszéd vendége is volt. Egyedüliként a HVG újságírója Gergely Zsófia az, aki nem politikusként tudott ebbe a kategóriába bekerülni. Ő a nap híreit elemezte egy férfi kollégája, Pető Péter oldalán az Egyenes beszédben.

Ami érdekes, de szintén nem meglepő, hogy a gyerekek és a nők helyzete kapcsán másfélszer annyiszor láthattunk női megszólalókat a múlt héten a tévében, mint valamilyen nem hagyományosan nőinek számító (például közgazdászként, vagy társadalomtudósként) szakpolitikai terület kapcsán. 6-szor a 4 ellenében. A nem hard politikai témákban pedig dietetikusként, zöld ügyben, mentálhigiéné kapcsán, vagy a kultúra területét illetően hívták interjúra a női megszólalókat. Az is feltűnő volt, hogy a nőket leginkább nem megmondó emberként, elemzőként – a politikusi területen kívül – nem saját jogon megszólalóként, hanem egy szervezet képviseletében láthattuk a képernyőn.

Ez persze nem azt jelenti, hogy női kvótát kéne bevezetni a tévés szereplésekre, de az elég valószínűnek tűnik, hogy ezeknél az arányoknál bőven többen vannak akár minden szakterületen a témájukhoz értő, jól megszólalni képes, tehetséges nők.

Ezt a cikket sem azért írtam, hogy elverjem a port bárkin is, hanem azért, mert az, hogy új emberek kerüljenek be ezekbe a műsorokba, és több nő kerüljön be, kizárólag azon múlik, hogy figyelnek-e erre a szerkesztők.

A több nő bekerülése pedig nem önérdek, nem statisztikai adatként kéne több nőnek bekerülnie a tévébe, hanem azért, hogy akár a napi aktuális politikai témák, vagy egy-egy szakpolitikai kérdés kapcsán a napi politikai közbeszédbe jobban bekerüljenek olyan szempontok, amiket a nők tudnak behozni. Ha aktuális példát akarunk, az elég jó lenne, ha nem két férfi lenne az, aki megbeszélné a kormányzat demográfiai terveit, ebben a témában pedig pont van számos olyan szakpolitikával és általános politikával is foglalkozó nő, aki kiválóan el tudná magyarázni a fontos szempontokat női oldalról is.

Ami egyébként érdekes még az elemzés kapcsán, hogy miközben vendégként nagyon kevés nőt hívnak be a műsorokba, addig a műsorvezetők, kérdezők között többségben vannak a nők. A Hír Tv három közéleti interjú műsorának műsorvezetői például mind nők (kivéve az Egyenesenbe beugró Bodacz Balázs), de az ATV-n is ott van Krug Emília, aki mind a három ATV-s műsorban vezet adásokat és Bombera Krisztina, aki a Start műsorvezetője. Az RTL Klubon egyedül a Magyarul Balóval című műsorban nincs női műsorvezető, de ez talán érthető.

Címlapkép: Hír Tv