Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyos hiányosságok az egészségügyi szolgáltatóknál

Ez a cikk több mint 5 éves.

110 település közel 125 ezer lakosának ellátásáért felelős az a 7 hét kistérségi egészségügyi társaság, amelyek ellenőrzése során aggasztó állapotokat tárt fel az Állami Számvevőszék.

A hét ellenőrzés kistérségek, önkormányzatok által közösen létrehozott egészségügyi szolgáltatókat érintett, melyek tevékenysége összesen 110 település közel 125 ezer lakosára volt hatással. A Tabon, Pannonhalmán, Ercsiben, Sellyén, Mezőcsáton, Abán és Sarkadon található egészségügyi szolgáltatók ellenőrzése során az ÁSZ a 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozóan értékelte a társaságok szabályozottságát, gazdálkodását és vagyongazdálkodási tevékenységét, a bevételek és ráfordítások elszámolását, illetve a tulajdonosi jogok gyakorlását.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke kiemelte, hogy ellenőrzéseinknek nem célja az egészségügyi-szakmai ellátás minőségének, színvonalának értékelése.

„Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a közpénzekkel és közvagyonnal való szabályszerű gazdálkodás az egészségügyi feladatellátás rendezettségének is az alapja” – mondta az alelnök az ellenőrzésről tartott sajtótájékoztatón.

Az ÁSZ aggasztó diagnózist állított fel, hiszen a szolgáltatók működése nem volt átlátható, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk pedig nem volt szabályszerű.

A feltárt hiányosságok komoly korrupciós veszélynek teszik ki az érintett társaságokat, valamint kaput nyitnak a pazarló és átláthatatlan közpénz-felhasználás előtt.

Warvasovszky Tihamér jellegzetes hiányosságként emelte ki, hogy az egészségügyi szolgáltatók feletti tulajdonosi joggyakorlás a hétből négy esetben nem volt szabályszerű, míg a pénzügyi gazdálkodás mindössze egy társaságnál volt megfelelően szabályozott. A szolgáltatók többségénél a vagyongazdálkodásban is súlyos hiányosságok voltak, így például sok esetben nem készült leltár, és a vagyon nyilvántartása sem volt szabályszerű. Noha a társaságok többsége eleget tett a törvényben előírt beszámolási kötelezettségének, közérdekű adatait egyik sem tette közzé.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy amennyiben az ÁSZ rendeltetésellenes vagy pazarló felhasználást tár fel, illetve az ellenőrzött szervezet által a pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályok súlyos megsértésével történő károkozást, vagy ennek veszélyét állapítja meg, a kár megelőzése, illetve enyhítése érdekében az illetékes hatósághoz fordulhat. Kockázatos esetekben az ÁSZ – a munkabérek folyósításának kivételével – kezdeményezheti az államháztartásból nyújtott támogatások folyósításának felfüggesztését.

„Erre a lépésre eddig nem került sor, de ha a társaságok a törvényben meghatározott határidőn belül nem tesznek megfelelő lépéseket a hiányosságok kijavítása érdekében, a Számvevőszéknek kötelessége az illetékes hatósághoz fordulni, illetve kezdeményezheti a Magyar Államkincstárnál a forrásmegvonást” – hangsúlyozta az ÁSZ alelnöke.

Az egészségügyi szolgáltatóknak a hibák kijavítása érdekében 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A Népszava az ÁSZ jelentés megállapításaival kapcsolatban több érintett szakrendelő vezetőjét is megkérdezte. Közülük volt olyan szakrendelő-vezető, aki a laptól értesült egyáltalán arról, hogy befejeződött és elmarasztaló eredménye lett a vizsgálatnak.

Nyilatkozni pedig csak a tabi, Koppány-Völgye KEK Egészségügyi Szolgáltató NKFt ügyvezetője, Szabó János volt hajlandó, aki szerint nem fordulhat elő, hogy határidőre ne készülnének el a számvevők által feltárt hiányosságok pótlásával. Azaz – szerinte – nincs veszélyben a működtetésük, veszteség nélkül gyógyítanak. Náluk egyébként az ÁSZ vizsgálata alapján a gazdálkodás szabályozottsága nem felelt meg az előírásoknak, a Társaság nem teljesítette beszámolási és közzétételi kötelezettségeit, ezzel nem biztosította az átláthatóságot, illetve a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű.

A vizsgált egészségügyi szolgáltatókról készült részletes értékelések az Állami Számvevőszék oldalán megtekinthetőek.

(ÁSZ/Népszava, címlapkép: Pixabay.com)