Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cáfolta az MTA, hogy bezárnák a Lukács Archívumot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány (LANA) közleményben számolt be arról, hogy június 6-án Lovász László, az MTA elnöke fogadta tárgyalódelegációjukat.

Fotó: Csoszó Gabriella/FreeDoc

Az időpontban még az előtt állapodtak meg, hogy május 24-én lényegében nevetséges indokkal bezárták az Archívumot, az utolsó munkatársat pedig kitiltották. A delegáció a megváltozott körülmények miatt elsősorban a Lukács Archívum és Könyvtár újranyitását próbálta elérni.

Ahogy a közleményben írják:

„Lovász László határozottan cáfolta, hogy az Akadémia be akarná zárni az Archívumot: a LAK a felújítás után mint kutatóhely újra megnyílik (a LANA tárgyalódelegációja ígéretet kapott arra, hogy az újranyitás bekerül az MTA Könyvtár és Információs Központ /KIK/ interneten elérhető közleményébe az Archívum bezárásáról; némi változás azóta ugyan történt a honlapon, de nem az, amire ígéretet kaptunk: a LAK mint kutatóhely újranyitása továbbra sincs – sőt még a neve sincs! – megemlítve). Arra sem az MTA elnöke, sem a KIK jelenlévő főigazgatója nem adott elfogadható magyarázatot, hogy a felújítás – akár hónapokig elhúzódó kezdetéig – miért kell zárva tartani az Archívumot. A felújítás műszaki terveit ugyanakkor végre megkaptuk.”

A tárgyalások tovább folytatódnak.

„Amíg erre a legcsekélyebb remény mutatkozik, a LANA nem adja fel a LAK megmaradásáért folytatandó tárgyalásokat. Ezúton mond köszönetet a hazai és nemzetközi tudóstársadalom azon képviselőinek, akik tiltakozásukat és szolidaritásukat kifejezve segítik a munkáját” – zárul a közlemény.

Miközben ugyanis a Lukács Archívum sorsa egyre bizonytalanabbá vált, a Mérei Ferenc Szakkollégium „Mi az Archívummal vagyunk. És Ti?” címmel aláírásgyűjtésbe kezdett Lukács György filozófus hagyatékának egyben tartásáért:

„Ismételten felszólítjuk ezért az MTA és könyvtára felelős vezetőit, hogy vonják vissza döntésüket, amely nem csupán ellehetetlenítené, de felmérhetetlen károkat is okozna a kutatásnak.”

A petíciót eddig több mint 1100-an írták alá, köztük neves magyar és nemzetközi kutatók is.