Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin „elbeszélgetne” az Angliában megmérgezett ügynök lányával

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tanácsadói szerepet követelt a moszkvai kormány embereinek Vlagyimir Putyin orosz elnök az angliában idegméreggel megtámadott orosz-brit kettős ügynök, Szergej Szkripal lánya, Julija Szkripal vizsgálatakor. Putyin a Guardian szerint azt javasolta, az orosz bűnüldöző szerveknek is jelen kellene lenni, amikor a brit hatóságok a mérgezés körülményeit vizsgálnák a családnál.

A brit kormány és a hatóságok viszont éppen Putyint és Oroszországot vádolják azzal, hogy idegméreggel, a Novocsok II-vel próbálták meggyilkolni a 2010-ben, Moszkvából fogolycsere útján kiengedett volt orosz-angol kettős ügynököt és lányát.

Az ügyre érdemben most reagált először az orosz elnök, aki az állami tévé hagyományos kérdezz-felelek típusú műsorában most azt mondta az esetről:

„Nagyon szeretnénk ha saját állampolgárainkhoz, ez esetben Julijához, hozzáférhetnénk, és esélyt adnának nekünk, hogy a vizsgálatban részt vehessünk.”

–fogalmazott az orosz vezető, hozzátéve, véleménye szerint bizonyosan nem az orosz állam felelős a merényletét, mivel ha a hadseregben szokásos Novocsok-dózist használták volna, Szkripal és lánya „már nem élne.”

Sem Szergej sem pedig Julija Szkripal nem adott a támadásból való felépülése óta interjút a sajtónak. Julija kiengedése után csupán annyit nyilatkozott, egyelőre édesapját szeretné ápolni, de ezek után mindenképpen szeretne hazatérni a hazájába. Nem kért azonban a londoni orosz nagykövetség segítségéből. Mint, elmondta,

„Hálás vagyok azért hogy az orosz nagykövetség felajánlotta segítségét, de ebben a pillanatban nem kívánom szolgáltatásaikat igénybe venni.”

Ugyanebben a műsorban Putyin Ukrajnát is figyelmeztette, ne használja ki a jövő héten kezdődő oroszország futball világbajnokságot arra, hogy „katonai agressziót hajtson végre” Kelet-Ukrajnában. „Egy ilyen támadásnak komoly következményei lennének Ukrajna államiságára nézve.” – hangsúlyozta, Putyin, akinek a 2014-ben a Krím-félszigetet és a Donyeck-medencét is megtámadó és elcsatoló orosz agressziót is elrendelte.

The Guardian // Címoldali kép: Kremlin.ru