Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényelmi okokból akadályozta meg a kormány az ellenzéki képviselők eskütételét?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hivatalosan adminisztrációs indokokkal magyarázták, hogy miért nem ült ma össze a Mentelmi bizottság – minek köszönhetően két ellenzéki képviselő, az LMP-s Hohn Krisztina és a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio nem tehette le az esküt a parlament plenáris ülésén.

A Párbeszéd tájékoztatása szerint azonban a bizottság nem hivatalosan kényelmi okokból nem ült össze, a vidéki tagok ugyanis állítólag nem tudtak volna délután 2 óra előtt felutazni, hogy kiadják a képviselők hivatalos igazolását.

„Az elmúlt 28 évben ilyenre még nem volt példa. A megválasztott országgyűlési képviselő így egy hétig még biztosan nem képviselheti a választókat” – közölte a Párbeszéd.

A Mentelmi bizottság elnöke a KDNP-s Hargitai János, rajta kívül két fideszes (Kerényi János, Vitányi István), egy jobbikos (Pintér Tamás) és egy MSZP-s (Szabó Sándor) tagja van.

Hohn Krisztina egyébként Gémesi György, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergely mandátumát kapta meg, ám a házszabály szerint képviselői választási irataikat a Mentelmi bizottságnak kell megvizsgálnia az eskütétel előtt.

Hogy miért nem hívták össze a bizottságot, arra egyébként Kövér László házelnök nem nagyon akart kitérni, az LMP-s Szél Bernadett kérdésére is csak ennyit válaszolt:

„majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.”

A címlapképen a képviselők eskütétele látható az Országgyűlés alakuló ülésén, 2018. május 8-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)