Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vekerdy Tamás: Ismét az urak és cselédek országát építjük?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A választásokról, a társadalom átalakításáról, a politikához fűzött reményeiről és csalódásairól adott interjút az ismert gyerekpszichológus a Magyar Narancsnak. Ebből emeltük ki a legfontosabb és legérdekesebb válaszokat.

Vekerdy Tamás azt gondolta, Hódmezővásárhely után összeáll majd az ellenzéki együttműködés. Azt mondja, ilyen mértékű Fidesz győzelmet el se tudott volna képzelni. Szerinte igaz, amit a tüntetők mondanak, hogy mi vagyunk a többség. De szerinte ez a többség szétforgácsolt és egymást gyűlölő állapotban van.

Szerinte nem kormányzás zajlik jelenleg, hanem ehelyett az ország tudatos hatalompolitikai szándékú léépítése:

 „Mint sokan mondják, ma nem kormányzás folyik, nem oldják meg az egészségügy, az oktatás és az egyéb területek helyzetét. Ehelyett a kormány félelmet kelt, gyűlöletet szít. Ezek jól kézben tartható, jól manipulálható érzelmeket hívnak elő az emberekből”

A fiatalok elvándorlásáról is hasonlóan gondolkodik. Bár szerinte az lenne a jó, ha sokan mennének nyugatra és ott feltöltekeznének tudással és élettapasztalattal, majd visszatérnének. De szerinte most nagyrészt nem egy ilyen elvándorlás zajlik, mert sokan nem elmennek tapasztalni és tanulni, hanem menekülnek Magyarországról, és ezért nem is fognak visszajönni:

„Az embernek az az érzése, a kormány örül annak, hogy elmennek ezek az emberek az országból, mert ők a kritikusak, a kreatívak, a vállalkozóképesek. Velük mindig nehezebb, és ezeket a tulajdonságokat kell kiirtani az emberekből már az iskolákban. A kormány tehát örül, ha ezek az emberek elmennek, mert marad egy jól manipulálható tömeg. Hogy úgy mondjam, rabszolgatömeg. Illyés Gyula szerint Magyarország a cselédek és urak országa. Ma Orbánék ismét az urak és cselédek országát építik, ezt akarják valahogy visszaállítani. Ők az urak, a többiek a cselédek. Erre ráadásul, úgy látszik, van is fogadókészség. A Dózsa Györgyök pedig még nincsenek itt.”

Vekerdy szerint újra a vesztesek mellé fogunk kerülni. Ő úgy gondolja, a kormányzati retorika és a menekültellenes propaganda az egyik legmérgezőbb termék manapság:

„Így felheccelni tömegeket, táplálni a gyűlöletet, ez rettenetes. Ezek az utak nagyon sötét mélységekbe vezetnek. Mindenben ismétlődést lát az ember: Magyarország ezt a játékot egyszer már eljátszotta a zsidózással, aminek az lett a vége, hogy 600 ezer állampolgárát kiirtotta. Ahogy akkor Hitlerhez csapódtunk, úgy csapódunk ma Putyinhoz, a biztos veszteshez. Bármilyen nagyszerűnek tűnt Hitler, bármilyen nagyszerűnek látszik is Putyin, ők a biztos vesztesek, és csak idő kérdése, hogy ez nyilvánvalóvá váljon.”

Címlapkép: Wikipédia