Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nehéz tárgyalások lesznek, de baloldali-liberális-centrisa koalíció irányíthatja Szlovéniát

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szavazatok 95 százalékának feldolgozása után egy ötpárti koalícióra van a legnagyobb esély a szlovén választások után.

A szavazatok száma alapján az Orbán-szövetséges SDS nyerte a szlovén választásokat a vártnál kisebb, 25 százalékos eredménnyel. De mivel a 9 párti parlamentben csupán egy olyan párt van – a legkisebb szélsőjobboldali SNS –, amely a választások előtt hajlandó lett volna koalícióra lépni az SDS-el, minimális az esély a jobboldali, bevándorlásellenes, nacionalista párt kormányalakítására. És bár Janez Janša pártja jobb eredményt ért el mint 4 éve, messze rosszabbat, mint 7 vagy 11 éve a választásokon. Pedig az elmúlt hónapok magyar támogatásai miatt jó pozícióból vághatott neki a megmérettetésnek.

A legvalószínűbb opciónak most egy ötpárti baloldali-liberális-centrista kormány tűnik, amelynek tagja a a volt humorista író és polgármester által alapított Marjan Šarec listája, mely új pártként 13 mandátumot, az eddigi miniszterelnök Miro Cerar Modern közép nevű liberális pártja, amely az előző választáson szerzett 36 után 10 mandátumot, az újbaloldali  Levica (Bal) pártszövetség és a szociáldemokraták, akik megduplázták a támogatottságukat és 9 illetve 10 mandátumot szereztek, ötödik pártként pedig vagy a nyugdíjasok pártja, vagy a volt miniszterelnök, Alen Bratušek pártja csatlakozhat 5 mandátummal. Így ennek a szövetségnek 47 mandátuma lesz a 90 fős szlovén törvényhozásban.

De van másfajta koalícióra is esély, ha a baloldali-liberális-centrista pártok nem tudnak megállapodni. Ennek pedig van esélye, mivel a 90-es években a privatizációtól megmentett állami bankokat egy EU-s megállapodás alapján jövőre privatizálni kéne, amit a Bal és a szociáldemokraták is elutasítanak. Ebben az esetben jöhet a képbe a mérsékelt konzervatív Kereszténydemokrata párt a maga 7 mandátumával, illetve a két kisebbségi magyar és olasz képviselő, akikkel akár többségbe is kerülhet egy centrista koalíció a parlamentben.

Az viszont szinte biztosnak látszik, hogy az SDS most nem fog kormányra kerülni, hiszen a Kereszténydemokraták és az összes baloldali párt is elutasítja a koalíciót velük. Kérdés az is, mi lesz Janez Janša és az SDS sorosa a jövőben, hiszen ügyészségi vizsgálat folyik ellene és pártja ellen a Fidesz körüli oligarchák támogatása, tiltott pártfinanszírozás miatt.

Frissítés: Azóta mind Marjan Šarec mind Miro Cerar hajlandónak mutatkozik akár egy SDS-el kötendő koalícióra, de feltételként mindketten valószínűleg saját miniszterelnökségüket szabnák.